Thursday, December 6, 2012

Tofu Pok & Sweet and Sour Fish


Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Hari ini kita akan berkongsi resepi masakan cina iaitu Tofu Pok dan Sweet and Sour Fish...Selalunya kita hanya melihat dari jauh sahaja masakan cina yang berapi-rapi. Kali ini resepinya tidaklah berapi-rapi tetapi masakannya tentu meletup kalau anda cuba membuatnya sendiri.Hidangan ini bolehlah disediakan untuk 2-3 orang. Apa tunggu lagi....jum....


Resepi Tofu Pok


Kuantiti               Bahan
12 keping             Tofu Pok                   
10 gm                   Tepung Jagung    
5 gm                     Lada Sulah          
5 gm                     Garam                 
3 biji                     Telur                   
10 gm                   Daun Bawang        


Bahan A:
300 gm                Isi Daging Ayam (dicincang)
10 gm                  Bawang Besar
30 gm                  Lobak Merah

Bahan Sos:
300 gm               Sos Tomato
30 gm                 Lemon
6 camb               Air

 
Cara Penyediaan :
1)      Belah di tengah-tengah  tahu pok supaya berbentuk “t”.
2)      Pusingkan tahu pok keluar bahagian tanpa terbelah.
3)      Satukan bahan (A), telur, daun bawang dan tepung jagung. Uli hingga sebati.
4)      Sumbat tofu pok dengan bahan isi ayam, kukus selama 10 minit. Ketepikan.
5)      Panaskan bahan sos dalam kuali dan kacau sehingga mendidih.
6)      Tuangkan sos dalam pinggan dan letakkan tofu pok di atasnya. Hidangkan.



Resepi Sweet and Sour Fish


Kuantiti             Bahan
200 gm               Ikan Dori
20 gm                 Lada Benggal Merah*            *Dipotong dadu
20 gm                 Lada Benggala Hijau*
150 gm               Nenas*
80 gm                 Tomato *
40 gm                 Bawang Besar
50 gm                 Lobak Merah
5 gm                   Bawang Putih(Dicincag Halus)
500 gm               Minyak Masak



Bahan untuk bater pencelup:

1 biji                  Telur*                                      *Semua bahan di adun rata
125 gm              Tepung Gandum*
250 ml               Air*
25 gm                Tepung Jagung
5 gm                  Garam dan Lada Sulah
10 gm                Gula Pasir


Bahan untuk sos:

50 gm               Sos Cili
150 gm             Sos Tomato
10 gm               Gula Pasir
25 ml                Air
5 gm                 Garam dan Lada Sulah



Cara Penyediaan :
1)      Isi ikan dicelup di dalam batter pencelup lalu di goreng di dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing kekuningan. Asingkan.
2)      Tumiskan bawang putih sehingga naik bau, masukkan bahan sos perasa kan secukupnya dengan garam dan lada sulah.
3)      Masukkan pula lobak merah dan tunggu hingga ia agak empuk lalu masukkan bahan A.
4)      Akhir sekali masukkan isi ikan, kacau sebati.



  by Fatihah Anis & Nadia

No comments:

Post a Comment