Assalamualaikum dan hello ..
Maaf lar kerana terlalu lewat untuk meng'update' resepi. Ada kecelaruan sedikit disini..tapi semuanya dah ok. Biasalah....banyak sangat cabaran. Biar lambat, asal selamat. Minggu lalu, saya dan rakan-rakan melaksanakan amali memasak Kerabu Mangga dan Perut, Tom Khai gal, Kacang Buncis dan Daging Hitam, dan Ikan Percik Thai. Untuk pengetahuan pembaca blog, menu ini merupakan menu amali yang terakhir dilaksanakan oleh kami serta rakan-rakan lain. Menu yang dilaksanakan selepas menu ini ialah menu keraian.
Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pembaca blog yang sudi mengikuti resepi amali kami dari minggu ke minggu. Apa lagi..jum kita tengok resepi di bawah ini....
Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pembaca blog yang sudi mengikuti resepi amali kami dari minggu ke minggu. Apa lagi..jum kita tengok resepi di bawah ini....
RESEPI KERABU MANGGA DAN PERUT
Kerabu
Mangga dan Perut
Porsi: 2 Orang
KUANTITI
|
BAHAN
|
ALATAN
|
200
gm
|
Mangga
muda
|
Periuk
|
156
gm
|
Perut
lembu
|
Pisau
|
40
gm
|
Bawang
merah
|
Landas
cincang
|
80
gm
|
Tomato
|
Mangkuk
adunan
|
40
gm
|
Cili
padi
|
Senduk
kayu
|
20
gm
|
Serai
|
Penapis
|
3
gm
|
Daun
limau perut
|
|
5
gm
|
Daun
ketumbar
|
|
15
gm
|
Sos
sotong
|
|
50
gm
|
Udang
Kering
|
|
30 ml
|
Santan
|
|
5
gm
|
Garam
|
|
10
gm
|
Gula
|
|
8
gm
|
Jus
limau
|
|
15
gm
|
Cili
merah
|
Cara Penyediaan:
1) Perut
lembu di rebus hingga lembut dan dihiris nipis.
2) Satukan
perut dengan mangga muda, bawang merah, tomato, cili padi, serai, daun limau
purut, dan daun ketumbar yang telah dihiris halus.
3) Masukkan
santan, sos sotong, udang kering, garam dan gula.
Chicken
Cocunut Tom Yam (Tom Khai Gai)
Porsi
: 2 Orang
KUANTITI
|
BAHAN
|
ALATAN
|
10
gm
|
Daun
limau purut
|
Pisau
|
20
gm
|
Serai
|
Landas
cincang
|
2
gm
|
Lengkuas
|
Periuk
|
2
gm
|
Halia
|
Senduk
periuk
|
5
gm
|
Cili
api merah thai
|
Sudu
sukatan
|
200
ml
|
Santan
kotak
|
|
300
gm
|
Dada
ayam
|
|
5
gm
|
Sos
ikan
|
|
10
gm
|
Perahan
limau nipis
|
|
15
gm
|
Bawang
merah
|
|
30
gm
|
Batang
daun ketumbar
|
|
950
ml
|
Air
|
Cara
Penyediaan :
1) Masukkan
serai bersama lengkuas, bawang, batang daun ketumbar, cili, halia, ayam dan juga air.
2) Tutup
dan biarkan mendidih. Reneh selama 5 minit.
3) Masukkan
air limau, santan dan bahan-bahan perasa serta daun limau purut. Masak hingga
ayam menjadi putih, lebih kurang 3 minit.
4) Angkat,
taburkan daun ketumbar.
Teruskn melihat entri bagi menu yang seterusnya ......jum.....
No comments:
Post a Comment