Thursday, December 13, 2012

Identiti Masakan Timur

Assalammualaikum dan salam UPSI,

Pejam celik pejam celik..tinggal lagi 2 minggu untuk menghabiskan sesi pembelajaran di Universiti Pendidikan Sultan Idris. Sekejap sahaja masa berlalu. Seronok belajar di sini..banyak ilmu dan pengalaman yang diperoleh. Kepada adik-adik di luar sana yang masih lagi belajar, teruskan perjuangan sebagai seorang pelajar dan tanamlah minat untuk belajar sehingga ke peringkat yang tertinggi..Tidak kisah siapa kita dan dimana kita berada, yang penting adalah ..ilmu perlu dicari dan ianya tidak pernah habis. Semakin banyak  kita mencari, semakin banyak perkara yang kita tidak ketahui.

Teori minggu ini, ingin kami kongsikan serba sedikit mengenai identiti masakan timur. Sebagai contoh, ingin kami berkongsi mengenai identiti makanan Cina, India dan Thailand. Mungkin untuk entri yang akan datang, bolehlah kiranya kami berkongsi pula identiti makanan indonesia, vietnam dan lain-lain. Dalam perbincangan yang baru sahaja berlaku, kami berbincang dan bertukar pendapat mengenai identiti utama bahan yang digunakan, ciri-ciri masakan tersebut, alatan menghidang dan alatan memasak.

Identiti Masakan Cina

Ciri-ciri: Tidak terlalu pedas, sos menjadi penambah perisa dalam masakan memandangkan masakannya yang agak tawar
Kaedah memasak: Mengukus, mereneh, merendidih, tidak menggunakan minyak yang banyak.
Bahan-bahan masakan : Minyak bijan, tepung jagung, halia, bawang putih, lada sulah, minyak ikan, minyak bawang putih
Alatan menghidang: Pinggan mangkuk buatan seramik, menggunakan lazy susan, chopstik & chopstik stand,
Alatan memasak: , pengukus  biasa, pengukus buluh, dapur steamboat dan lain-lain.
Cth masakan:  Solok tofu pok, wantan, shark fin soup....


Identiti Masakan India

Ciri-ciri: Rasa masam dan pedas, banyak memasak menggunakan daging kambing.
Kaedah memasak: Merendidih, mereneh, menggoreng minyak penuh.
Bahan-bahan masakan: Biji sawi, tai ru/ susu masam, garam masala,  daun pudina, minyak sapi, daun kari, daun ketumbar
Alatan menghidang: stainless steel, thali katori, daun pisang
Alatan memasak: Periuk tanah dan periuk-periuk yang biasa digunakan.
Cth masakan india: Kari daging, ayam tandori, kambing masala...

Identiti Masakan Thailand

Ciri-ciri: Rasa masam dan pedas
Kaedah memasak: Merebus, mereneh, merendidih
Bahan-bahan masakan: Serai, daun ketumbar, daun limau purut, sos ikan(nam pla), chili bean paste(nam prik pao), pes kari merah, pes kari hijau, pes kari kuning, pes kari musaman dan lain-lain.
Alatan menghidang: Hot plate.....
Cth masakan Thailand: Tomyam Goong, kari kering rebung dan daging, green chicken curry, somtam dan banyak lagi.



Ini sahaja yang dapat kami kongsikan dengan anda semua. ...semoga kita berjumpa lagi di entri yang lain. salam sayang dari kami ....




By Fatihah Anis & Nadia

No comments:

Post a Comment