Entri resepi seterusnya adalah berkaitan dengn resepi kacang buncis daging hitam dan ikan percik Thai. Sebenarnya, resepi asal bagi resepi kacang buncis dan daging hitam ini menggunakan sayur asparagus.
Tiba-tiba aspragus tiada, maka kami gantikan dengan kacang buncis. Boleh tahan juga rasanya.Masakan kacang buncis dan daging hitam ini menggunakan kaedah menggoreng. Hmm..petua ketika menggoreng daging ni memerlukan fokus yang tinggi. Jangan sampai dging menjadi hngus atau hitam. Rasa daging hitam ini sedikit liat tapi sedap juga dimakan....
Resepi Kacang Buncis dan Daging Hitam
Kacang Buncis Daging
Hitam
Porsi
: 2 Orang
KUANTITI
|
BAHAN
|
PERALATAN
|
300
gm
|
Kacang
Buncis
|
Mangkuk
adunan
|
300
gm
|
Daging
batang pinang
|
Pisau
|
15
gm
|
Bawang
putih
|
Landas
cincang
|
10
gm
|
Serbuk
lada hitam
|
Kuali
|
30
gm
|
Kicap
manis
|
Sudip
kuali
|
15
gm
|
Air
halia muda
|
Penapis
|
45
gm
|
Sos
tiram
|
|
20
gm
|
Tepung
jagung
|
|
10
gm
|
Gula
dan garam
|
|
5
gm
|
Bijan
goreng
|
|
35
gm
|
Lobak
merah
|
|
1
gm
|
Daun
ketumbar
|
|
30
ml
|
Minyak
|
|
Cara Penyediaan:
1) Gaulkan
daging bersama-sama bahan pemerap di dalam mangkuk. Biarkan selama 1 jam.
2) Didihkan
air di dalam periuk, celur kacang buncis dan sejukkan. Goreng seketika
sayur-sayuran dengan menggunakan sedikit minyak bagi merangupkan sayur-sayuran.
3) Panaskan
minyak, goreng setiap kepingan daging dan balik-balikkan.
4) Susun
kacang buncis ke dalam pinggan, letakkan daging di atasnya. Tabur bijan goreng.
5) Hiaskan
dengan daun ketumbar, cili dan lobak merah.
6) Hidang
bersama nasi putih.
Resepi Ikan Percik Thai
Ikan Percik Thai
Porsi
: 2 Orang
KUANTITI
|
BAHAN
|
PERALATAN
|
890
gm
|
Ikan
siakap
|
Kuali
|
1
keping
|
Kerajang
aluminium
|
Jag
penyukat
|
4
helai
|
Daup
pisang
|
Sudip
kuali
|
3
helai
|
Daun
pandan
|
Pemerah
limau
|
300
ml
|
Santan
pekat
|
Ketuhar
elektrik
|
35
ml
|
Jus
limau
|
Pisau
dapur
|
35
ml
|
Sos
ikan
|
Landas
cincang
|
180
gm
|
Cili
merah
|
|
20
gm
|
Cili
padi
|
|
20
gm
|
Halia
|
|
150
gm
|
Bawang
merah
|
|
15
gm
|
Bawang
putih
|
|
15
gm
|
Kunyit
hidup
|
|
15
gm
|
Daun
limau purut
|
|
10
gm
|
Buah
keras
|
|
20
gm
|
Serai
|
|
10
gm
|
Garam
dan gula
|
|
Cara Penyediaan :
1) Panaskan
sedikit minyak di dalam periuk dan tumis bahan yang telah dikisar.
2) Masukkan
santan dan masak dengan api yang perlahan.
3) Masukkan
sos ikan, jus limau, gula dan sedikit garam . Sesuaikan rasa dan angkat.
4) Perisa
kan ikan dengan garam dan lada sulah.
5) Letakkan
kerajang aluminium di atas dulang
pembakar, alas dengan daun pisang serta dan pandan.
6) Letakkan
ikan di atasnya, dan percikkan kuah atau sos.
7) Bungkus
ikan dan bakar pada suhu 180°. (30
minit)
8) Hidangkan.
Baiklah...sampai di sini sahaja resepi amali Thailand yang boleh saya kongsikan dengan anda. Jumpa lagi...tata
No comments:
Post a Comment