Assalamualaikum dan selamat memasak,
Pasti anda semua sedang memasak pada petang ini bagi menyediakan makanan malam. Sibuk-sibuk 'tung' 'tang' kat dapur sampai jiran pun boleh tahu anda memasak. Sambil-sambil anda memasak, keselamatan perlulah dijaga bagi memastikan semuanya dalam keadaan yang selamat. Memasak dirumah
adakalanya boleh membahayakan diri jika tidak tahu cara tepat
penggunaannya. Oleh yang demikian. saya ingin berkongsi tip dan panduan yang betul untuk anda lakukan dirumah;
v
Pastikan dapur pada butang ‘off’ sentiasa.
v
Elakan meletakkan dapur berdekatan dengan punca
kebakaran seperti langsir, kertas dan sebagainya.
v
Mulakan dengan meletakkan pembakar tepat pada penununya dan kemudian barulah tekan butang “on”
v
Pastikan permukaan dapur bersih daripada kesan-kesan makanan yang boleh mengakibatkan
kebakaran.
v
Pastikan mendapat perkhidmatan mengenai gas
daripada orang yang selayaknya
v
Elakan
membaik pulih system gas anda di rumah dengan sendiri.
v
Pastikan gas
pemadam api sentiasa dibekalkan di rumah.
www.mymesra.com.my
p/s: macam mana lar orang zaman dulu memasak tanpa gas. ?Kalau diminta saya untuk memasak guna kayu api pada masa kini, mahu tak masak dan kelaparan sepanjang masa.heheh
By Fatihah Anis
No comments:
Post a Comment