Wednesday, December 19, 2012

MAKAN BERADAP

Assalammulaikum dan selamat sejahtera semua..

Pengakhiran december ini  sinonimnya kita di undang  untuk menghadiri majlis perkahwinan. Kadang kala dalam sehari hampir  2,3 buah rumah yang perlu dihadiri untuk majlis perkahwinan ini.
Ayuh! marilah kita menghadirinya sekiranya  tidak mempunyai masalah yang besar kerana pada hukumnya WAJIB untuk kita menghadirinya.Wajib ye..:)Meja Beradap


Bagi anda yang belum melangsungkan perkahwinan, peluang  menghadirkan diri ini bukan sahaja untuk meraikan mempelai namun boleh diambil peluang ini sebagai inspirasi bagi majlis anda suatu masa nanti.
Sekiranya saya berpeluang menghadiri majlis perkahwinan ini, saya amat menggemari melihat hiasan di meja pengantin. Tidak kira dari aspek makanan mahupun dekorasi yang di persembahkan. Bukan rujukan untuk perkahwinan saya,  tetapi idea utuk di berikan kepada bonda saya dalam perniagaan beliau.(ibu..kaulah segalanya...)

Tetapi, di dalam kotak pemikiran saya, mengapa ianya di namakan "MAKAN BERADAP"... adakah pengantin sahaja yang perlu beradap?..hehehe..tidak ye anak-anak semua...kita juga seharusnya makan beradap. Menurut kamus dewan bahasa dan pustaka edisi ke empat, makan beradap merupakan perkara memakan nasi kunyit berserta dengan lauknya yang disajikan kepada pengantin ketika bersanding. Nasi kunyit sekarang ini seperti minyak yang berwarna kuning. Lauk pauk pula di hias secantiknya mengikut kreativiti seseorang. Pelbagai reka bentuk di hidangkan untuk raja sehari.Namapun raja sehari, haruslah di layan dengan sebaiknya kerana hari itu sahaja pengantin di gelar raja.:)

Di sini terdapat beberapa kepingan gambar berkaitan dengan hidangan untuk makan beradap:

IKAN siakap 3 RASA

HIASAN BUAH-BUAHANKerabu sotong soon
Ayam Golek (Lazimnya Ayam ini harus ada.)Udang Panjat Indah bukan menjadi Raja Sehari ..Makanan yang lazat, cantik berseri , dekorasi yang menawan. Mmm..
bagi pembaca yang melangsungkan perkahwinan :
" SELAMAT PENGANTIN BARU SEMOGA BAHAGIA HINGGA KE SYURGA"

*SEGALA GAMBAR INI KEPUNYAAN MILIK PERIBADI*
Namun, Sekiranya berminat, jemput copy dan paste.
Ilmu di kongsi bersama, apa yang ada pinjaman semata.(^_^)

                          sekian sahaja, untuk entry kali ini.

-nadia-

2 comments:

 1. *SEGALA GAMBAR INI KEPUNYAAN MILIK PERIBADI*

  Namun, Sekiranya berminat, jemput copy dan paste.

  Ilmu di kongsi bersama, apa yang ada pinjaman semata.(^_^)

  INI lah ayat yang terbaik dari seorang Blogger....Saya setuju sangat !! Mohon Share yer !!!.t,kasih

  ReplyDelete
 2. baru buka semula blog ni setelah sekian lama ditinggalkan. silakan untuk copy and paste.

  ReplyDelete