Tiba-tiba terasa ingin berkongsi lagi mengenai jadual sukatan metrik & imperial untuk memasak dengan pembaca blog semua. Mungkin ada pembaca blog yang mengambil kursus memasak dan memerlukan sukatan ini bagi menyediakan laporan yang betul. Semoga dengan sedikit maklumat ini membantu kita semua dalam bidang masakan. Selamat membaca....
JADUAL SUKATAN METRIK & IMPERIAL UTK MEMASAK
Sukatan Imperial
|
Sukatan Metrik
|
Sukatan Cawan
Metrik
(anggaran)
|
Sukatan Cecair
Metrik
(anggaran)
|
1/2 oz
|
15 g
|
-
|
-
|
1 oz
|
30 g
|
1/4 cawan
|
60 ml
|
2 oz
|
60 g
|
1/3 cawan
|
100 ml
|
3 oz
|
90 g
|
1/2 cawan
|
125 ml
|
4 0z
|
125 g
|
-
|
150 ml
|
6 oz
|
185 g
|
3/4 cawan
|
180 ml
|
8 oz
|
250 g
|
1 cawan
|
250 ml
|
12 oz
|
375 g
|
1 1/4 cawan
|
310 ml
|
16 0z
|
500 g
|
1 1/2 cawan
|
370 ml
|
24 0z
|
750 g
|
2 cawan
|
500 ml
|
32 0z
|
1000 g
|
2 1/2 cawan
|
625 ml
|
3 Ib
|
1500 g
(1 .5 kg) |
-
|
-
|
1 Tahil
|
38 g
|
4 Cawan
|
1000 ml (1litter)
|
3 Tahil
|
100g
|
||
1 Kati
|
600g
|
||
1 sudu teh metrik = 5 ml
1 sudu meja metrik = 20 ml
Lain-lain Sukatan (anggaran) :
1 cawan gula/gula halus = 7 oz / 200 g
1 cawan beras = 6 oz / 185 g
1 cawan tepung = 4 oz / 125 g
1 cawan sagu = 5 oz / 140 g
1 cawan serbuk koko = 3 oz / 100 g
1 cawan horlicks = 3 oz / 100 g
1 cawan serbuk coklat = 3 oz / 100 g
1 cawan oats = 2 oz / 80 g
1 cawan cornflake = 30 g
Sekian terima kasih.....
By Fatihah Anis
By Fatihah Anis
No comments:
Post a Comment