Entri kali ini saya bawakan anda resepi dari masakan India.Kami baru sahaja menyelesaikan misi menyediakan masakan India. Agak sedikit mencabar kerana masakan kaum India sangat berbeza dengan kaum-kaum yang lain. Boleh dikatakan masakan kaum India ini masam-masam....Mungkin anda semua nak cuba sesuatu yang baru . Mari kita cuba masakan India pula kali ini..
RESEPI NASI LEMON
Porsi: 2 Orang
Porsi: 2 Orang
Kuantiti Bahan
300 gm Beras Basmathi
Secukupnya Air
2 gm Serbuk Kunyit
5 gm Serbuk Santan
10 gm Susu Cair
2 gm Daun Kari
2 gm Biji Sawi
15 gm Cili Hijau
30 gm Minyak sapi
100 gm(1biji) Lemon
Cara Penyediaan:
- Beras dicuci bersih. Masak beras dengan serbuk kunyit dan air secukupnya hingga kering.
- Panaskan minyak sapi dalam kuali. Tumiskan daun kari, biji sawi, cili hijau dan badan hingga berbau.
- Tuangkan bahan tumisan, santan dan jus lemon atas nasi. Kacau rata dan masak lagi dengan api hingga kecil selama 5 minit.
RESEPI KAMBING MASALA
Porsi: 2 Orang
Porsi: 2 Orang
Kuantiti Bahan
250 gm Daging Kambing (Dipotong kiub)
125 ml Santan
80 gm Tomato( Dibelah 4)
1 gm Daun kari
100 gm Dadih
165 gm Bawang Merah
2 gm Serbuk Ketumbar
2 gm Serbuk Kunyit
2 gm Serbuk Cili
2 gm Garam Masala
250 ml Air
30 gm Minyak Masak
5 gm Garam
Bahan A: (Penumis)
Kuantiti Bahan
5 gm Bawang Putih
55 gm Cili Hijau
1 gm Halia
1 btg Kulit Kayu Manis
3 biji Buah Pelaga
2 kuntum Bunga Cengkih
2 kuntum Bunga lawang
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang merah, garam masala dan daun kari.
- Masukkan bahan (A), dadih dan daging kambing. Kacau dengan api perlahan.
- Kemuadian masukkan serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk cili, tomato dan air. Bila daging hampir siap, tuangkan santan.
- Apabila kuah hampir pekat, masukkan garam. Masakkan lagi hingga daging empuk.
Selamat Mencuba...
Bye.....
(Sumber gambar: Google.Com)
By Fatihah anis & Nadia
No comments:
Post a Comment