Monday, December 24, 2012

Resepi Kapi Pla/ Sambal Belacan & Krung Kaeng Phed/Perasa Kari Siam

Assalamualaikum dan selamat petang,

Cerita resepi Thailand ni masih lagi ditulis di saat-saat akhir....takperlar yer.Kalau rakan-rakan lain update resepi Malaysia, saya update lar pula resepi Thailand ini. 

Kalau selalunya, di restoran-restoran makan , kita akan  makan belacan Malaysia. Untuk hari ini, kita cuba untuk membuat resepi sambal belacan dari Thailand atau dikenali dengan kapi pla....pla...pla...Saya juga ada selitkan sekali krung kaeng phed atau dikenali sebagai perasa kari siam. 

Resepi Sambal belacan (kapi Pla)


Bahan-bahannya:
1 keping belacan(yang kecil)dibakar
3 biji bawang merah,dicincang halus
1 ulas bawang putih,dicincang halus
3 camb udang kering,ditumbuk halus
5 camb air limau purut
1 camb sos ikan
Cili merah,dihiris nipis
1 biji limau purut,dihiris

Cara menyediakannya:
Satukan kesemua bahan-bahan ini dan rasalah garamnya. Hidang bersama mi atau mi hoon goreng dan nasi.


Resepi Perasa kari siam pedas(krung kaeng phed)

Bahan-bahannya:
4-6 tangkai cili kering
2 biji bawang merah,dihiris
1 camt lada sulah
2 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk ketumbar
2 camt daun ketumbar segar,yang telah dihiris
1 camt garam
2 camt perahan pati limau
1 camt serbuk serai kering
1 camt minyak makan
1 camt serbuk lengkuas
1 camt bawang putih,dihiris
2 camt bawang besar di hiris
2 camt petis udang kering
1 camt serbuk kunyit

Cara menyediakannya:
  1. Buang tangkai cili,biarkan berbiji.Patahkan cili dan masukkan ke dalam bekas pengisar dan campurkan semua bahan lain.
  2. Kisar halus sambil berhenti sekali sekala untuk menolak bahan yang belum dikisar supaya terkena mata pisau pengisar jika perlu tambah sedikit air dan minyak supaya mudah dikisar.


(Sumber Gambar: fatman-seoul.blogspot.com)




p/s: Nantikan entri bubur  buatan Malaysia....tengah nak transfer gambar nie tapi tunggu adik... manalar budak ni..


By Fatihah ANis

No comments:

Post a Comment