Monday, December 24, 2012

Keseimbangan Hidangan

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Entri hari ini kita kenali apa itu keseimbangan hidangan. Keseimbangan hidangan boleh terbahagi kepada banyak perkara iaitu dari sudut warna, penggunaan santan, perkataan yang berulang dan macam-macam lagi. Apabila kita hendak membuat rumah terbuka atau apa-apa sahaja majlis , Pastikan kita perlu meneliti terlebih dahulu menu yang ingin dimasak. Teliti setiap bahan dan warna. Hal ini adalah untuk memastikan masalah seperti warna makanan yang sama, penggunaan santan yang berulang, semua masakan berkuah.dan macam-macam ada. Bukannya tak sedap tapi kurang sesuai..makan pun jadi kurenggg...Oleh itu, hari ini saya ingin berkongsi dengan anda entri berkaitan dengan keseimbangan hidangan.

1) Elakkan menggunakan bahan asas secara berulang-ulang dalam beberapa hidangan. Misalnya,

Nasi Putih
Ayam Kurma
Udang Masak Lemak Cili Padi
Paceri Nenas
Bubur Caca

(Penggunaan santan yang berulang)

2) Elakkan penyediaan hidangan yang sama warnanya. Misalnya,

Nasi Tomato
Ayam Masak Merah
Udang Goreng Berlada
Salad Bersos Cili

(Penggunaan warna yang berulang)

3) Penggunaan perkataan yang berulang. Misalnya,

Nasi Putih
Sup Ikan
Sup Sayur-Sayuran
Ayam Masak Kicap

(Perkataan sup berulang)

4) Keseimbangan secara am.
Hidangan yang dipilih perlulah dikombinasikan antara hidangan ringan(light) dengan beberapa hidangan berlemak(rich).

5) Tekstur hidangan
Hidangan yang dirancang perlulah merangkumi makanan jenis lembut, garing, yang perlu dikunyah, yang perlu digigit atau yang perlu ditelan sahaja.

6) Bahan Perasa
Sekiranya masakan menggunakan rempah, perlulah diteliti supaya rempah itu tidak digunakan melebihi daripada satu jenis hidangan.

7) Sos
Sekiranya beberapa sos diperlukan, bahan untuk sos perlulah berlainan. Misalnya bahan untuk sos tiram adalah berlainan dengan bahan sos cili.

8) Perhiasan(Garnishes)
Perhiasan hanya perlu digunakan untuk hidangan yang tertentu sahaja secara tradisi. Elakkan menggunakan bawang goreng pada semua hidangan yang dihidangkan serentak.

9) Nilai Pemakanan

a) Apabila merancang menu untuk bankuet atau jamuan istimewa, pengusaha perlu mengambil kira tentang nilai pemakanan.
b)Nilai pemakanan adalah faktor utama yang perlu difikirkan apabila merancang menu untuk mereka yang bekerja kuat, atau untuk mereka yang bekerja sederhana sahaja misalnya pekerja pejabat.
c)Keseimbangan makanan juga penting untuk kanak-kanak, pesakit-pesakit di hospital, pesakit cacat dan untuk orang-orang tua.

10)Biasanya menu dirancang dua minggu sebelumnya. Hidangan perlu diawasi selalu untuk memastikan nilai pemakanan, hiasan, rupa dan sebagainya memuaskan.

Contoh Menu secara tidak formal ialah:

Nasi Putih
Daging Lembu Masak Kicap
Otak-Otak Ikan
Ikan Bilis goreng dengan kacang Tanah
Sayur Rampai
Cendol


Sampai disini sahaja perkonsian dengan anda berkaitan dengan keseimbangan hidangan. Jumpa lagi ...(Sumber Rujukan: Buku Teknologi dan Perkhidmatan Katering-Aishah Hamzah)


By Fatihah Anis

No comments:

Post a Comment