Monday, December 24, 2012

BUBUR CHA-CHA SORE

Assalammualaikum dan selamat petang,

Petang-petang ni tak buat apa selain nak 'update' blog untuk hari yang terakhir. Tiba-tiba sahaja umi mengajak untuk membuat bubur chaca....hmm...best juga. Dalam keadaan cuaca yang redup, tak sejuk...tak panas..tak hujan....memang sesuai minum petang dengan bubur chaca sore. Sedapnya...Menyediakan bubur ini tidaklah mengambil masa yang lama. Sekejap sahaja..Bagi mereka yang menggemari bubur, cubalah membuat bubur chaca sore ini. Jangan lupa bubur chahca sore ini diminum bersama air teh panas yang kurang manis. Oleh yang demikian, senang hati saya untuk berkongsi dengan anda resepi bubur chaca sore ini..

BUBUR CHA-CHA SORE
Porsi: 7 Orang

Bahan-bahan:
Pisang -400 gm (dipotong kiub)
Labu-400 gm (dipotong kiub)
Keledek-400 gm (dipotong kiub)
Keladi-400 gm (dipotong kiub)
Sagu Putih-4 SB
Gula-200 gm
Santan-800 ml ( Kotak Besar)
Air-2 Cawan
Daun Pandan- 2 helaiCara penyediaan:
  1. Rebus keledek dan keladi dengan sedikit air. Kemudian, masukkan labu. Apabila hampir empuk, masukkan santan dan daun pandan.
  2. Masukkan pula pisang, sagu diikuti dengan gula. 
  3. Kacau perlahan sehingga mendidih.
  4. Sedia untuk dihidangkan.

Penilaian:

Warna ungu terlebih sangat  tapi cantik.(Warna ungu terjadi disebabkan hasil daripada keladi)
Rasa Sedap...
Dekorasi tiada tapi takper....janji boleh makan.
Markah keseluruhan saya bagi 5/5.Mudah kan....tutup mata pun boleh buat. ehehe...janganlah..nanti masuk bahan lain pula. Baiklah, selamat mencuba kawan-kawan. jumpa lagi..byee....p/s: Sedang menikmati bubur chaca sore ini. Sedapnya....Saya dan keluarga makan sehingga berpeluh-peluh..enak sekali diminum bersama air teh. Petang ni tak payah jogging ..ehehehBy Fatihah Anis


No comments:

Post a Comment