Amali ke-7
Pada minggu ini, kumpulan kami diberi tugasan untuk menyediakan masakan
India berlauk. Menu masakan India yang diberikan ialah Nasi lemon, Kambing Masala, Vegetable
Soothie dan Papad roll. Makanan
ini selalunya dihidang pada waktu makan tengahari.
Kaedah menyediakan Nasi lemon,
Kambing Masala, Vegetable Soothie dan Papad roll adalah dengan merebus, merendidih
dan menggoreng. Di awal penyediaan, kami memasak Nasi Lemon, Nasi tersebut menggunakan beras Basmathi. Hal ini adalah untuk memberi tekstur nasi yang lebih elok dan aromanya lebih menyerlah. Kemudian, nasi
tersebut di tanak dengan bahan-bahan campuran seperti garam masala dan
lain-lain. Masakan ini memberi kelainan pada rasanya yang masam dan warna nasi
yang bewarna seperti lemon. Begitu juga dengan masakan-masakan
lain juga berasa masam.
Selain itu, kami juga menyediakan masakan kambing masala. Sebanyak 250 gram
kambing kiub di gunakan dalam proses memasak ini. Kaedah yang digunakan untuk
memasak kambing masala ini ialah kaedah mereneh. Pelbagai jenis herba dan
rempah digunakan di dalam proses masakan kambing masala ini.
Selepas menyediakan nasi lemon
dan kambing masala. Kami menyediakan vegetable
soothie dan papad roll. Dalam proses
memasak vegeteble soothie ini banyak
menggunakan santan dan pelbagai jenis sayuran. Manakala dalam proses masakan papad roll pula, kami menggunakan teknik
memasak iaitu menggoreng dengan minyak yang penuh. Keunikan dalam pembuatan papad roll ini ialah penggunaan papadom
sebagai pembalut dan isi di dalamnya ialah isi kentang. Makanan ini sangat unik
dalam kalangan kaum India dan ianya sesuatu yang baru dan pelik bagi mereka
yang pertama kali mendengar dan membuatnya.
Tatasajian |
Dalam masyarakat India, kebanyakan masakan mereka ditambahkan dengan
perisa masala atau ‘garam masala’. Garam masala ini merupakan perkataan hindi.
Ianya merupakan campuran rempah-rempah untuk kari,nasi dan lain-lain. Campuran ini
boleh dibeli di kedai atau boleh membuatnya sendiri. Kegunaan garam masala ini dapat menambahkan lagi perasa dalam masakan.
Sampai di sini sahaja coretan amali untuk anda semua. ..Nantikan coretan yang seterusnya dalam amali masakan Thailand. Sekian Terima kasih...
By Fatihah Anis & Nadia
No comments:
Post a Comment