Monday, December 24, 2012

Perasa Kari Hijau

Assalamualaikum ...dan salam sejahtera,

Perasa kari hijau dari Thailand...Tiba-tiba teringat rakan yang membuat kari hijau di kelas amali yang lalu. Hanya ada satu kumpulan sahaja menjadi warna hijaunya..kumpulan lain tidak berapa menjadi.. Sampai mengambil kari hijau orang lain. Seronok melihat keadaan itu...kalau kumpulan saya, kami mengambil nasi dari kumpulan belakang memandangkan nasi kami hangit..owh..pecah rahsia. hanya sekali sahaja. :)Terima kasih yer kawan dari unit 8. Takperlar. Semuanya tinggal kenangan. Oleh itu, jemput membaca perasa kari hijau. Perasa kari hijau akan digunakan dalam resepi-resepi lain


PERASA KARI HIJAU
Bahan-bahannya:
4 biji lada hijau
1 camt lada sulah
1 biji bawang kecil  dihiris
2 ulas bawang putih  dihiris
2 camb hirisan daun ketumbar
2 camb hirisan daun limau
1 camt garam
2 camt ketumbar
1 camt jintan putih
1 camt serbuk serai
1 camt serbuk lengkuas
2 camt petis udang kering
1 camt serbuk kunyit
1 camb minyak makan



Cara menyediakannya;
  1. Buangkan tangkai cili dan biarkan bijinya digunakan dalam kari ini supaya pedas. Potong kasar-kasar dan bubuhkan ke dalam bekas pengisar bersama semua bahan yang lain.kisar halus semua bahan sambil di bubuhkan sedikit minyak atau sesudu air kedalam nya.
  2. Perasa kari hijau ini akan digunakan dalam kebanyakan resepi-resepi Thai yang lain.

Sekian terima kasih..jumpa lagi....bye...

By Fatihah Anis

No comments:

Post a Comment