Monday, December 24, 2012

Koleksi Resepi Thai: Salsa Thai dan Ayam Mali

Assalamualaikum dan halloooo....

Alahai..Thailand lagi yer..Seronok pula melihat masakan Thailand...Saya memang memberi bayangan kepada anda bagaimana negara Thailand dan masakannya. Jum kita tengok resepi salsa Thai pula..


RESEPI SALSA THAI


Bahan-bahan

1 biji timun
2 biji cili banggala hijau 2 tangkai daun ketumbar
2 tangkai daun bawang1 tangkai daun sup
Sedikit  daun pudina
2sm halia
2 Sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos cili Thai
1 Sudu  kecil sos ikan
1 sudu kecil gula pasir
2 biji cili merah
2 biji cili padi
1 biji cili hijau
Sedikit serbuk lada hitam & garam


Cara  membuatnya:

  1. Timun dipotong anggaran 5cm. Buang bahagian tengah dan hiris nipis-nipis seperti membuat acar. Ketepikan.
  2. Satukan jus limau nipis, minyak masak, sos cili Thai, sos ikan, gula pasir, garam dan serbuk lada hitam. Gaulkan hingga rata.
  3. Masukkan timun, semua cili hiris dan bahan (A) dalam mangkuk, bubuhkan campuran sos tadi  hingga rata.
  4. Hidangan  ini enak dimakan sejuk

(Bahan rujukan : Majalah Aneka Hidangan Sayur – tahun 2012)





AYAM MALI (TOM KBA KAI)

Bahan-bahannya:

6 keping lengkuas kering atau 4 sudu serbuk lengkuas
1 ekor ayam panggang seberat 1.25kg
2 1/2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
½ camca tea lada hitam
2-3 akar ketumbar, dimayang
6 hirisan kulit limau  atau isi limau
3 tangkai daun limau
2 camca besar pati perahan limau
3 biji lada hijau
1 1/2 camca tea garam
1 camca besar kicap ikan
3 camca besar daun ketumbar

Cara Menyediakannya:
  1. Rendam lengkuas kering dalam air panas selama 30 minit
  2. Potong ayam berkeping-keping dan masukan dalam periuk bersama santan cair, lengkuas, lada hitam, akar ketumbar, isi atau hirisan kulit limau, lada, garam dan daun limau. Biarkan sehingga mendidih, tutup periuk dan biarkan sehingga mendidih, tutup periuk dan biarkan  hingga ayam empuk. Kacau sekali-sekala.
  3. Masukkan santan pekat dan kacau hingga mendidih semula. Angkat dan bubuh kicap ikan  dan pati limau. 
  4. Hidangkan  dalam mangkuk besar dan dihias dengan hirisan daun ketumbar diatasnya, bersama nasi putih dan nasi kukus


(Bahan rujukan : Majalah SAJIAN Jelita  ke 19 , Februari 1994)

Sekian sahaja entri untuk masakan Thai...jum memasakkk....bye..bye




By Fatihah Anis 

No comments:

Post a Comment