Wednesday, December 19, 2012

Petua Untuk Beras dan Nasi

Assalamualaikum dan selamat petang, 

Entri petang ni kita bercerita mengenai petua pula. Petua yang ingin dikongsikan adalah berkaitan dengan nasi..macam mana nak elakkan nasi termentah.....terhangit...terlembik...dan macam-macam lagi. Sekiranya anda memasak nasi, nasi jenis apakah yang kerap terhasil..? Adakalanya, kita terleka membuat sesuatu kerja sampai hangitlah nasi tersebut. Takkan nak buang nasi tersebut. Membazir kan tak baik. Amalan syaitan

Semasa kelas amali, saya kerap melihat kumpulan saya atau kumpulan lain yang menyediakan nasi yang bermacam-macam gaya. nasi lembut sangat..nasi keras sikit...nasi ada jelantah..nasi masak dua kali...tapi takper. Semuanya adalah pengalaman dan pengajaran kepada kita. Hm..sebenarnya kan, kita semua dah biasa memasak nasi di rumah tapi mungkin bila di 'kitchen' kita rasa macam gementar. hmm..saya dapat rasakannya....

Kadangkala, tak semestinya apa yang kita buat akan sempurna dan kalau tak sempuran, kita akan bersedih. Semuanya adalah pengajaran untuk kita menjadi insan yang cemerlang dalam bidang masakan.

Oleh yang damikian, hari ini kita akan cuba untuk menyelesaikan masalah-masalah ini.... Insya Allah ...
• Memasak Nasi yang Mentah
Isi air di dalam cawan dan letakkan di dalam periuk yang berisi nasi. Tutup periuk dan perlahankan api hingga nasi masak.

• Memutih Nasi
Letakkan satu sudu kecil air limau nipis pada nasi yang hendak dimasak.

• Mengelakkan Bau Hangit Nasi
  1. Masukkan beberapa tangkai cili kering dan tutup dengan daun pisang. Bau hangit akan hilang.
  2. Ambil kulit bawang, cuci dan masukkan ke dalam periuk nasi yang hangit tadi dan tutupkan
  3. Ambil daun pandan, masukkan ke dalam mangkuk dan letakkan pada tengah-tengah nasi yang hangit.
• Nasi Lambat Basi 

  1. Ketika menanak nasi, masukkan dua hingga tiga kuntum bunga cengkih beserta secubit garam halus.
  2. Basuh beras hingga beras kelihatan putih. Masukkan air dan barulah ditanak seperti biasa.
• Mengelakkan Nasi Hangit
Nasi yang dimasak akan menjadi kurang enak jika didapati hangit. Caranya, sebelum memasak nasi, masukkan satu sudu kecil marjerin ke dalam periuk.

• Menyukat Air Untuk Beras
Basuh beras seperti biasa. Masukkan ke dalam periuk. Sukat beras tersebut dengan jari. Kemudian masukkan air pula yang jumlahnya sukatannya sama dengan sukatan beras.
  1. Ketika menanak nasi, masukkan dua hingga tiga kuntum bunga cengkih beserta secubit garam halus.
  2. Basuh beras hingga beras kelihatan putih. Masukkan air dan barulah ditanak seperti biasa.
•  Nasi Lembik
Anda mungkin tidak suka makan nasi lembik. Untuk mengelakkan pembaziran, cubalah atasinya dengan cara ini. Masukkan dua biji telur ayam ke dalam periuk nasi. Biarkan seketika, hasilnya nasi akan kering dengan sempurna.


•  Kurangkan Ulat Beras (Bubuk)
Jika beras disimpan lama, tentu banyak bubuk akan ditemui di dalamnya. Untuk mencegahnya ambil daun limau nipis dan masukkan ke dalam beras yang disimpan. Selepas itu alaskan selapis lagi dan taruhkan beras di atasnya. Buat beberapa lapis. Hasilnya beras anda tidak lagi di serang oleh bubuk.

Selamat menyediakan nasi yang terbaik. Jumpa lagi dan byeeee......





By Fatihah Anis



4 comments: