Sunday, November 4, 2012

RESEPI KUIH BAKAR & BUBUR PULUT HITAM

MINNGU KE 6
AMALI KE 3
Assalammualaikum & Selamat Sejahtera 

Minggu ini kami dikehendaki untuk membuat kuih tempatan yang manis. Kuih yang harus kami laksanakan adalah kuih bakar dan bubur pulut itam.

Resepi ini  sesuai dihidangkan untuk minum petang. Bagi anda yang mempunyai masa yang terluang, ayuh! tunjukkan bakat anda untuk melaksanakan resepi ini.
Resepi kali ini adalah daripada resepi kuih yang berunsur manis. Makanya ya saudara mara sekalian, seharusnya dihidangkan dengan air yang tidak begitu manis bagi mengelakkan anda semua daripada penyakit Kencing Manis.


BUBUR PULUT HITAM

Bahan-bahan
100 gram  Pulut Hitam
50 gram    Gula pasir
1 helai       Daun Pandan
125 gram  Santan Cair
60 gram    Santan Pekat
1 gram      Garam


Cara Penyediannya:
1.Rebus Pulut hitam dengan air secukupnya hingga betul-betul kembang
2.Bila pulut hitam sudah kembang, tuangkan santan cair. Masukkan gula pasir, daun pandan dan garam. Masak hingga mendidih sambil terus dikacau hingga masak.Matikan api dan angkat.
3.Masukkan santan pekat dalam periuk kecil bersama sedikit garam. Masak sebentar sehingga naik wap, tutup api dan angkat.
4.Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk, kemudian tuang satu camca besar pati santan pekat sebelum menghidang.


Resepi  Kuih Bakar
                              
                  Bahan-bahan
  • 2cawan tepung gandum
  • 2 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa)
  • 3 cawan jus pandan ( 10 helai daun pandan dikisar)
  • 3 biji telur gred a
  • 1 cawan gula pasir 
  • 2 sudu besar marjerin cair
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil pewarna hijau
  • 2 sudu besar bijan ( digoreng tanpa minyak)    
                  Cara Membuat
  • Panaskan ketuhar 180c selama 15 minit . Gunakan api atas dan bawah.
  • Gaulkan semua bahan supaya sebati , kemudian tapiskan.
  • Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8x8 inci yang disapukan minyak. Taburkan bijan.
  • Bakar selama satu jam ataupun hingga masak.
  • Sejukkan dan potong.Serta......
HIDANGKAN......................................
 Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment