|
Kerabu Kacang Botol & Taugeh
Assalammualaikum SEMUA!!!
selamat pagi juga untuk anda ...
Dihari minggu ini ayuhlah cipta kelainan dalam penyediaan menu anda... Terutamanya masakan sayur ini. Janganlah asyik tumis, tumis dan tumis! Bosan bukan?..Sesekali cubalah resepi ini. Ini merupakan makanan kegemaran saya yang sering dimasak oleh ibu tercinta. Berjuta kali ibu saya mengajar saya cara melaksanakan kerabu ini namun saya hanya menyalin resepi yang diberi tetapi tidak pernah mencubanya sama sekali.Hati tidak terbuka untuk mencubanya kerana masakan ibu lah segalanya.
Namun ianya berubah dengan sekelip mata, kerana belajar saya terpaksa melaksanakannya. Alhamdulillah, walau tidak sesedap masakan ibu, tapi saya berjaya melaksanakannya.Mengikut citarasa saya sedap dan pedas yang sesuai dengan jiwa tekak saya, namun ada rakan yang tidak sesuai dengan citarasa mereka. Tidak mengapa, namapun manusia pastinya kita bebeza citarasa .Oleh itu ibuku, nantikan anakmu akan masak menu ini khas buatmu yang tecinta.:) saya amat cintakan ibu saya...hehehe
Bagi anda,
Cubalah resepi ini sekiranya anda sudi untuk mencuba! Cubalah...
RESEPI
KERABU KACANG BOTOL & TAUGEH
BAHAN-BAHAN
|
KUANTITI
|
Kacang Botol
|
20 g
|
Taugeh
|
50 g
|
Kelapa Parut
|
70 g
|
Bawang Besar
|
40
g
|
Limau Nipis
|
10 g
|
Garam
|
Secukup rasa
|
Gula
|
Secukup rasa
|
Cili Merah
|
15 g
|
Bawang Merah
|
55 g
|
Udang Kering
|
50 g
|
Kunyit Hidup
|
2 g
|
|
Cara membuatnya:
1)
Goreng
kelapa parut sehingga kekuningan. Tutup
api.
2)
Tumbukkan
cili merah, bawang merah, udang kering dan kunyit hidup bersama kelapa yang
telah digoreng.
3)
Masukkan
semua bahan sayuran, kelapa yang telah ditumbuk, gula, garam, kacau rata. Akhir
sekali perahkan jus asam limau dan kacau
rata sekali lagi.
4)
Hidangkan.
..........................................Selamat Mencuba...................................................................
by : Nadia
No comments:
Post a Comment