Selamat sejahtera semua..
Hari ini kita belajar Bahasa Inggeris skit mengenai nama-nama rempah, bahan-bahan dan macam-macam lagi. Nampak macam senang tapi percayalah..ada diantara kita yang kadangkala tidak mengetahui tentang nama rempah ratus atau bahan-bahan masakan dalam Bahasa Inggeris. Oleh yang demikian, entri kali ini saya bawa anda mempelajari sesuatu yang baru. Bukan apa, mungkin satu hari nanti kita akan ke luar negara..bolehlar kita minta kat kedai. Berkemungkinan pula, ada yang berminat untuk memasak masakan barat tetapi resepi dalam Bahasa Inggeris... mudahlah untuk kita terjemahkan. Walaupun tak pergi ke luar negara, tak membeli buku masakan barat ...anggaplar ia sebagai pengetahuan baru untuk kita semua. Jangan Malu..nanti sesat jalan...untuk anda..untuk saya juga...:)
Acar- Pickle
Asam Jawa- Tamarind Paste
Ayam- Chicken
Air Rebusan Ayam- Chicken Stock
Air Rebusan Daging- Beef Stock
Bawal Putih- White Pomfret
Belacan- Shrimp Paste (Agak-agaknya kalau minta belacan di Negara Itali, ada tak yer?)
Buah Pelaga- Cardamon
Buah Pala- Nutmeg
Bunga Lawang- Star Anise
Biji Sawi- Local Mustard Seed
Bunga Kantan- Ginger Flower
Bunga Cengkih- Clove
Bawang Kecil- Shallot
Bawang Besar- Onion
Bawang Putih- Garlic
Bawang Goreng- Fried Shallot
Biji Bijan- Sesame Seeds
Cencaluk- Fermented Shrimp
Cendawan Butang- Button Mushroom
Cendawan Cina- Chinese Mushroom
Cili Kering- Dried Chilly
Cili Merah- Red Chilly
Cili Hijau- Geen Chilly
Cili Api- Bird's Eve Chilly
Cincau- Black Jelly
Daun Selasih- Basil
Daun Kunyit- Tumeric Leave
Daun Pudina- Mint Leave
Daun Pisang- Banana Leaf
Daun Kari- Curry Leaves
Daun Ketumbar- Coriander Leaves
Daun Limau Purut- Kaffir Leaves
Daun Pandan- Pandan Leaf
Nantikan entri yang seterusnya...insyaAllah..
Selamat Membaca!!!
(Sumber Rujukan: Sajian keraian, perancangan, penyediaan dan resepi -Noraini Sidek)
(Sumber Gambar: http://batulesung.blogspot.com/2012/07/rempah-ratus.html)
By Fatihah aNIS
No comments:
Post a Comment