Ini pula kaedah memasak dengan haba lembap.
Merebus Telur |
1) MEREBUS
-Memasak makanan di dalam air mendidih.
-Sesuai untuk melembutkan ubi-ubian, kekacang dan bijirin
-Contoh makanan : Keledk, kacang hijau , beras dan jagung
2)MENGUKUS
-Makanan dimasak dalam wap air yang mendidih.
-Makanan yang dimasak melalui kaedah ini selalunya makanan yang ringan dan mudah dihadam.
-Contoh makanan: Kuih apam, Lepat pisang, dan ikan kukus.
3) MENCELUR
- Makanan dimasukkan ke dalam air yang mendidih dan diangkat dalam masa yang singkat .
-Makann yang dimasak menggunakan kaedah ini adalah makanan yang tidak berminyak.
- Contoh makanan: Mee, Taugeh, kacang panjang
4)MERENEH(api perlahan)
-Makanan di masak dalam cecair yang menggunakan api yang perlahan dalam tempoh yang lama
-Contoh makanan: Kari, Gulai Lemak dan sebagainya.
5)Merendidih(api yang sederhana)
-Makanan dimasak dalam cecair yang menggunakan api yang sederhana dan masak dalam tempoh yang lama.
-Contoh makanan: Rendang ayam, ketupat dan kuih lopes.
Mencelur Sayur |
No comments:
Post a Comment