Assalammualaikum semua,
RESEPI TAUHU SUMBAT
|
|
Tauhu
|
KUANTITI
3 keping
|
Timun
|
50 g
|
Lobak Merah
|
45 g
|
Taugeh/ Sengkuang
|
25 g
|
BAHAN- BAHAN UNTUK KUAH KACANG |
KUANTITI |
Kacang Tanah
|
200 g
|
Cili
Kering
|
15 g
|
Belacan
|
25
g
|
Bawang Putih
|
5 g
|
Santan
|
25 g
|
Air Asam
Jawa
|
30 g
|
Air biasa
|
125 ml
|
Garam
|
5 gm
|
Gula
|
10 gm
|
Minyak Masak
|
30
g
|
Cara menyediakan tauhu:
1)Basuh tauhu dengan sakali air. Toskan tauhu sementara. Lap dengan menggunakan tuala dapur yang bersih.
2)Panaskan minyak 2 minit dan goreng hingga kekuningan.
3)Potong tahu secara bentuk tiga segi.
4)Hiris lobak, taugeh dan timun. Gaulkan bahan-bahan tersebut. Sumbatkan sayuran ini ke dalam tauhu.
5)Sedia untuk dihidangkan.
Cara menyediakan kuah kacang:
2)
Buang kulit kacang .
3)Tumbuk bawang merah, bawang putih,
dan tumis bahan. Masukkan cili kering yang telah dikisar dan tambahkan belacan.
4)Masukkan kacang dan air asam jawa.
Kacau kuah dan masukkan pula santan serta perasakan dengan garam dan gula .
5)Masak sehingga kuah terbit minyak
dari santan.
6)
Kacau selalu, dan tutup setelah
melihat kuat telah masak.
Mudah dan cepat. Selamat mencuba!!!
Sekian..wassalam....
By Fatihah Anis
No comments:
Post a Comment