Wednesday, November 21, 2012

PRINSIP DAN KAEDAH MEMASAK HABA KERING

SALAM 1 MALAYSIA SEMUA!

  • Apa itu PRINSIP MEMASAK ??

Prinsip memasak  Terbahagi kepada 2 :

 1) PRINSIP MEMASAK DENGAN HABA KERING - Memasak makanan dalam udara
                                                                                              yang telah dipanaskan.
                            Contohnya: Membakar dalam ketuhar /
                                                menggoreng minyak  dalam minyak yang  panas.


2) PRINSIP MEMASAK DENGAN HABA LEMBAP - Memasak makanan dalam cecair panas
                                                                                              atau mengewap makanan.
                            

  • KAEDAH MEMASAK  
BEBERAPA KAEDAH MEMASAK DENGAN HABA KERING 

 1)Membakar - Kaedah memasak menggunakan ketuhar elektrik yang panas, ketuhar gas / 
                          ketuhar yang diletakkan di atas dapur.
                        - Makanan dimasak melalui haba perolakan di dalam ketuhar.
                        - Contoh Makanan : Kuih bakar, Pizza, Roti, dan Kek.

Ketuhar mestilah dipanaskan sebelum makanan dibakar.  



 2) Menggril - Kaedah memasak makanan lembut  menggunakan api terbuka dengan 
                        menggunakan arang kayu atau ketuhar.
                      - Bahang arang kayu yang panas mempercepatkan tempoh makanan di masak.
                      - Contoh makanan : Sate, pulut panggang dan daging batang pinang.



Makanan yang dimasak secara menggril  lebih lazat kerana hanya sedikit jus makanan yang hilang.
 

3)      Memanggang - Kaedah memasak makanan pejal dan berlemak menggunakan api terbuka                                       dengan menggunakan arang kayu / ketuhar.
                                - Contoh makanan : Sate, ikan dan ubi kentang.                                                                              
Sate daripada daging ayam merupakanmakanan pejal dan berlemak.
 4) Menggoreng 
-Menggoreng Tanpa Minyak - Makanan di goreng tanpa minyak.
                                                -  Makanan di masukkan ke dalam kuali dan dibalik-balikkan
                                                   supaya tidak hangus.
                                               -Sesuai untuk makanan yang mempunyai lemak.
                                               - Contoh makanan : Kacang tanah , Kerisek kelapa.

Kacang tanah yang di goreng tanpa minyak

 -Menggoreng Tohor - Menggoreng makanan dengan menggunakan minyak yang sedikit.
                                      (Sekadar cukup untuk meliputi bawah kuali)
                                   - Contoh makanan : Sosej , telur dadar, burger.

Menggoreng Tohor
 - Menggoreng minyak penuh - Menggoreng dalam minyak panas yang menutup seluruh makanan
                                                     yang digoreng.
                                                   - Makanan yang digoreng dengan keadaan ini biasanya makanan 
                                                    yang disadur . Ianya bertujuan untuk mengelakkan makanan 
                                                     kehilangan rasa, zat , atau menjadi terlalu kering .
                                                   - Contoh makanan : Ayam goreng, Ikan Goreng, Pisang Goreng



MENGGORENG IKAN DENGAN MENGGUNAKAN MINYAK BANYAK

 Selamat membaca!
Bagi kaedah memasak untuk haba lembap, akan disambung oleh rakan seperjuangan saya :)



Semoga ilmu ini bermanfaat untuk semua!
Ayuh! Sebarkan juga ilmu anda..

SEKIAN..
BY :
NADIA

No comments:

Post a Comment