- Apa itu PRINSIP MEMASAK ??
Prinsip memasak Terbahagi kepada 2 :
1) PRINSIP MEMASAK DENGAN HABA KERING - Memasak makanan dalam udara
yang telah dipanaskan.
Contohnya: Membakar dalam ketuhar /
menggoreng minyak dalam minyak yang panas.
2) PRINSIP MEMASAK DENGAN HABA LEMBAP - Memasak makanan dalam cecair panas
atau mengewap makanan.
- KAEDAH MEMASAK
1)Membakar - Kaedah memasak menggunakan ketuhar elektrik yang panas, ketuhar gas /
ketuhar yang diletakkan di atas dapur.
- Makanan dimasak melalui haba perolakan di dalam ketuhar.
- Contoh Makanan : Kuih bakar, Pizza, Roti, dan Kek.
Ketuhar mestilah dipanaskan sebelum makanan dibakar. |
menggunakan arang kayu atau ketuhar.
- Bahang arang kayu yang panas mempercepatkan tempoh makanan di masak.
- Contoh makanan : Sate, pulut panggang dan daging batang pinang.
Makanan yang dimasak secara menggril lebih lazat kerana hanya sedikit jus makanan yang hilang. |
3) Memanggang - Kaedah memasak makanan pejal dan berlemak menggunakan api terbuka dengan menggunakan arang kayu / ketuhar.
- Contoh makanan : Sate, ikan dan ubi kentang.
Sate daripada daging ayam merupakanmakanan pejal dan berlemak. |
-Menggoreng Tanpa Minyak - Makanan di goreng tanpa minyak.
- Makanan di masukkan ke dalam kuali dan dibalik-balikkan
supaya tidak hangus.
-Sesuai untuk makanan yang mempunyai lemak.
- Contoh makanan : Kacang tanah , Kerisek kelapa.
Kacang tanah yang di goreng tanpa minyak |
(Sekadar cukup untuk meliputi bawah kuali)
- Contoh makanan : Sosej , telur dadar, burger.
Menggoreng Tohor |
yang digoreng.
- Makanan yang digoreng dengan keadaan ini biasanya makanan
yang disadur . Ianya bertujuan untuk mengelakkan makanan
kehilangan rasa, zat , atau menjadi terlalu kering .
- Contoh makanan : Ayam goreng, Ikan Goreng, Pisang Goreng
MENGGORENG IKAN DENGAN MENGGUNAKAN MINYAK BANYAK |
Selamat membaca!
Bagi kaedah memasak untuk haba lembap, akan disambung oleh rakan seperjuangan saya :)
Semoga ilmu ini bermanfaat untuk semua!
Ayuh! Sebarkan juga ilmu anda..
SEKIAN..
BY :
NADIA
No comments:
Post a Comment