Untuk entry kali ini, kami berminat untuk berkongsi ilmu tentang Bater. (Alahai.... form 1 dah belajar la..(^_^)..AMBOI...jangan begitu..ilmu itu perlu selalu diingat,,diulang..namapun manusia seringkali terlupa dan terlupa..juga terlupa...
baiklah, untuk anda semua...
APAKAH MAKSUD BATER?
Bater merupakan campuran tepung dan cecair seperti air, susu ataupun santan.(ooo..)
PERKATAAN BATER INI DARI NEGARA MANA YA?
Perkataan bater ini berasal daripada negara Perancis iaitu Battre yang bermaksud pukul.(Boleh belajar sekali bahasa Perancis ni)
APAKAH TUJUAN MENCAMPURKAN TELUR DAN LEMAK LAIN KEDALAM BATER ?
Tujuannya adalah untuk menambahkan rasa dan khasiat pada kuih itu nanti.(Patutla kuih saya sedap..)
Bater ini terdiri daripada dua jenis bater :
- Bater Cair
- Bater Pekat
CONTOH KUIH DARI BATER CAIR :
Roti Jala |
Kuih Ketayap |
- Kuih Ketayap
- Kuih Cara
- Roti Jala
CONTOH KUIH DARI BATER PEKAT :
- Kuih Rengas
- Cucur Udang
- Lempeng Kelapa
- Nipis
- Ringan
- Licin dan rata
- Tepung perlu diayak untuk memasukkan udara kedalam tepung bagi memudahkan batter mengembang semasa proses pembancuhan berlaku.
- Jangan bancuh terlalu laju( over sangat kacau tu..)
- Bagi batter rehat setelah dibancuh( jangan terus masak)
ok ...sekian Terima kasih!
No comments:
Post a Comment