Thursday, November 29, 2012

Kenali Dunia Tauhu 2

Assalammualaikum dan Salam Muhibbah,

Adakah anda ingat lagi entri lepas mengenai tauhu.. Kita masih lagi dalam mood tauhu. Untuk pengetahuan anda semua, pagi tadi saya baru sahaja melaksanakan tugasan membuat Solok Taufu Pok. Nampak macam senang tapi agak susah sikit. Mungkin disebabkan kali pertama membuatnya.

Semasa membuat solok taufu pok ini, ada beberapa masalah yang dihadapi. Antaranya tidak mengetahu cara menggunting bahagian atas tauhu dengan betul. (reject satu tauhu sudah...) Tak mengapa..kita masih lagi dalam sesi pembelajaran. Sekiranya anda ingin belajar membuat taufu pok ini, belajarlah juga cara menggunting bahagian atasnya dengan betul dan tidak dilupakan juga kepada mereka yang berminat untuk mencuba solok taufu pok. Nantikan kemunculan resepinya. 


Sebelum itu, mari kita kenali dengan lebih mendalam lagi jenis-jenis tauhu keluaran kacang soya.


KULIT TAUHU


Batang kulit tauhu (fu chok) dan kulit tauhu kering diperbuat daripada lapisan kulit yang terbentuk apabila susu kacang soya dididihkan. Batang tauhu kering menambah perasa kepada sup, hidangan berbreas dan juga kari. Kulit tauhu pula digunakan untuk membungkus daging, makanan laut dan sayur-sayuran. Kedua-duanya boleh disimpan di dalam tempat yang sejuk dan kering dengan lamanya.


TAUHU MANIS

Tauhu manis pula dijual dengan bentuk kepingan segiempat bujur dan diperbuat daripada lapisan tebal tauhu. Ia digoreng kacau terutamanya dengan sayur-sayuran, nasi atau mi serta boleh digunakan sebagai bahan hias.



TAUHU BERLAPIS SEGAR

Tauhu berlapis diperbuat daripada kepingan tauhu basah segar yang dilipat –lipat menjadi kepingan atau gulungan tebal. Ia dibungkus di dalam plastik dan boleh disimpan di dalam peti sejuk selama dua atau tiga hari ataupun beberapa minggu di bahagian dingin beku. Tauhu ini sering dihiris dan digoreng terendam, dibreas atau direndidih.



TEMPE

Tempe berasal dari Indonesia. Tempe ini dibungkus dengan daun pisang atau plastik. Tempe juga boleh didapati di pasar pagi. Tempe diperbuat dengan mengaulkan kacang soya yang direbus dengan sejenis kulat dan dibiarkan terendam untuk memulakan fermentasi. Ia mempunyai perasa keju yang kaya dan boleh ditambah kepada hidangan gorengan ataupun dimakan sahaja dengan sambal.



TAUHU JERUK

Tauhu merah atau putih yang dijeruk direndam dengan air garam bersama nasi atau cili. Kiub tauhu yang kelihatan seperti keju ini mempunyai rasa yang unik dan menghasilkan rasa yang agak tajam dan sering digunakan dalam masakan vegetarian. Ia menimbulkan keenakan dan bau yang wangi pada hidangan sayuran.
Lam yee, iaitu jenis yang bewarna merah direndam dengan air garam serta nasi merah dan adakalanyadicampur dengan cili, manakala fu yee, iaitu jenis yang bewarna putij dan mempunyai tekstur berkrim. Kedua-duanya dijual di dalam bekas untuk dimakan bersama bubur putih ataupun dilecek dan dimasak dalam lauk berbreas atau ditumis.


TAUCO

Tauco yang bewarna perang tua, diperbuat daripada kacang soya yang dijeruk. Ia mempunyai perisa yang masin dan ketara. Tauco dijual di dalam bekas kaca dalam bentuk sebiji-biji, berupa sos pekat atau dilecek atau dipuri(tau cheong). Terdapat beberapa jenis yang dikisar dengan cili, bawang putih dan bahan perasa lain untuk mendapatkan rasa yang berlainan. Tauco sering digunakan sebagai hidangan sampingan, bahan pemerap dan sos serta ditambah ke dalam masakan gorengan untuk menimbulkan rasanya yang enak. Ia juga boleh memberi warna pada masakan gulai, berbreas ataupun pada daging.



Berakhirlah sudah info saya dengan anda mengenai tauhu-tauhu keluaran kacang soya. Insya-Allah kita bertemu lagi dalam entri lain berkaitan dengan info-info terkini. Sekian....






By Fatihah Anis

No comments:

Post a Comment