Assalammualaikum dan Salam Muhibbah,
Adakah anda ingat lagi entri lepas mengenai tauhu.. Kita masih lagi dalam mood tauhu. Untuk pengetahuan anda semua, pagi tadi saya baru sahaja melaksanakan tugasan membuat Solok Taufu Pok. Nampak macam senang tapi agak susah sikit. Mungkin disebabkan kali pertama membuatnya.
Semasa membuat solok taufu pok ini, ada beberapa masalah yang dihadapi. Antaranya tidak mengetahu cara menggunting bahagian atas tauhu dengan betul. (reject satu tauhu sudah...) Tak mengapa..kita masih lagi dalam sesi pembelajaran. Sekiranya anda ingin belajar membuat taufu pok ini, belajarlah juga cara menggunting bahagian atasnya dengan betul dan tidak dilupakan juga kepada mereka yang berminat untuk mencuba solok taufu pok. Nantikan kemunculan resepinya.
Sebelum itu, mari kita kenali dengan lebih mendalam lagi jenis-jenis tauhu keluaran kacang soya.
KULIT TAUHU
Batang kulit tauhu (fu chok) dan kulit tauhu kering
diperbuat daripada lapisan kulit yang terbentuk apabila susu kacang soya
dididihkan. Batang tauhu kering menambah perasa kepada sup, hidangan berbreas dan juga
kari. Kulit tauhu pula digunakan untuk membungkus daging, makanan laut dan
sayur-sayuran. Kedua-duanya boleh disimpan di dalam tempat yang sejuk dan
kering dengan lamanya.
TAUHU MANIS
Tauhu manis pula dijual dengan bentuk kepingan segiempat bujur dan diperbuat daripada lapisan tebal tauhu.
Ia digoreng kacau terutamanya dengan sayur-sayuran, nasi atau mi serta boleh digunakan
sebagai bahan hias.
TAUHU BERLAPIS SEGAR
Tauhu berlapis
diperbuat daripada kepingan tauhu basah segar yang dilipat –lipat menjadi
kepingan atau gulungan tebal. Ia dibungkus di dalam plastik dan boleh disimpan
di dalam peti sejuk selama dua atau tiga hari ataupun beberapa minggu di
bahagian dingin beku. Tauhu ini sering dihiris dan digoreng terendam, dibreas
atau direndidih.
TEMPE
Tempe berasal dari
Indonesia. Tempe ini dibungkus dengan daun pisang atau plastik. Tempe juga boleh didapati
di pasar pagi. Tempe diperbuat dengan mengaulkan kacang soya yang direbus
dengan sejenis kulat dan dibiarkan terendam untuk memulakan fermentasi. Ia
mempunyai perasa keju yang kaya dan boleh ditambah kepada hidangan gorengan
ataupun dimakan sahaja dengan sambal.
TAUHU JERUK
Tauhu merah atau putih
yang dijeruk direndam dengan air garam bersama nasi atau cili. Kiub tauhu yang
kelihatan seperti keju ini mempunyai rasa yang unik dan menghasilkan rasa yang
agak tajam dan sering digunakan dalam masakan vegetarian. Ia menimbulkan
keenakan dan bau yang wangi pada hidangan sayuran.
Lam
yee, iaitu jenis yang bewarna merah direndam dengan air
garam serta nasi merah dan adakalanyadicampur dengan cili, manakala fu yee, iaitu jenis yang bewarna putij
dan mempunyai tekstur berkrim. Kedua-duanya dijual di dalam bekas untuk dimakan
bersama bubur putih ataupun dilecek dan dimasak dalam lauk berbreas atau
ditumis.
TAUCO
Tauco yang bewarna
perang tua, diperbuat daripada kacang soya yang dijeruk. Ia mempunyai perisa
yang masin dan ketara. Tauco dijual di dalam bekas kaca dalam bentuk
sebiji-biji, berupa sos pekat atau dilecek atau dipuri(tau cheong). Terdapat beberapa jenis yang dikisar dengan cili,
bawang putih dan bahan perasa lain untuk mendapatkan rasa yang berlainan. Tauco
sering digunakan sebagai hidangan sampingan, bahan pemerap dan sos serta
ditambah ke dalam masakan gorengan untuk menimbulkan rasanya yang enak. Ia juga
boleh memberi warna pada masakan gulai, berbreas ataupun pada daging.
Berakhirlah sudah info saya dengan anda mengenai tauhu-tauhu keluaran kacang soya. Insya-Allah kita bertemu lagi dalam entri lain berkaitan dengan info-info terkini. Sekian....
By Fatihah Anis
No comments:
Post a Comment