Sunday, October 14, 2012

Tosei

MINGGU KE 5
AMALI YANG KE 2


Minggu ini group 3Rasa melaksanakan aktiviti memasak yang berasaskan daripada nasi. Namun, masakan yang kami masak bukanlah masakan menu tengah hari ala Melayu tetapi masakan kami adalah menu masakan daripada India. Jauh perjalanan luas pemandangan. Luas pemandangan berbagai menu hidangan.
Nah, inilah resepi yang kami masak pada minggu ini.

Sambil membaca, sambil menimba ilmu.
Jemputlah baca !

Tosai atau thosai, tosei, dosa adalah makanan ringan yang sesuai dimakan diwaktu pagi , petang atau pun malam. Sejarah asal Tosei ini berasal daripada Tamil Nadu , iaitu di negara India .Bagi anda  yang mengamalkan diet yang sihat, Tosei boleh dijdikan sebagai makanan diet anda .Ini kerana Tosei adalah makanan yang rendah kolestral dan sekiranya anda  masak menggunakan kuali tak melekat (non-stickable pan) ianya  boleh menghindarkan lemak kosong peratus. Purata nilai kalori sekeping “tosai kosong” adalah 155 kalori bagi satu hidangan.

Di negara kita,  Tosei seringkali digemari oleh semua lapisan bangsa tidak kira dari bangsa Melayu, Cina dan apalagi bangsa India. Makanan ini sering dijadikan menu wajib bagi setiap restoran "Mamak" yang berada di dalam Malaysia. Benar bukan??


Serba sedikit tentang sejarah Tosei ini...

Untuk membuat Tosei ini , bahan utama yang perlu  ada adalah Kacang  Tosei (bahasa tempatan) atau di gelar dalam bahasa Tamil “Ulundhu”. Di India kacang ini digelar “Urad Dhal” atau dalam bahasa Inggerisnya, “Split Black Gram”. Kacang tosai pada asalnya adalah berkulit keras yang berwarna hitam dan bentuk seperti kacang hijau. Selalunya kacang tosei di belah dua. Maka itulah ianya dikenali sebagai  ” Plit black Urad Dhal”. Kacang urad dhal yang hitam ini biasanya perlu direndam dan perlu diasingkan  kulit sebelum digunakan. Namun kini, teknologi yang ada telah mewujudkan sebuah mesin yang boleh membuangkan kulit kacang urad dal bagi memudahkan pengguna menggunakannya. Aroma kacang urat dhal setelah diasingkan kulitnya  lebih lembut berbanding dengan kacang Urat Dhal yang mempunyai kulit.

Bahan penting kedua ialah beras.Namun begitu, beras mempunyai nilai kanji yang sangat tinggi!!!
BAGAIMANAKAH CARA UNTUK  MENGHINDARKAN AIR KANJI DALAM MEMASAK NASI PUTIH?
Menurut masyarakat India , apabila menggunakan beras sebagai bahan dalam resepi  masakan makanan ringan , biasanya ia diperam  (fermatation) terlebih dahulu iaitu diperam semalaman .Apabila beras diperamkan, kanji ini bertukar kepada gula atau glukos. Glukos senang diserap oleh tubuh badan kita. Oleh sebab itulah Tosei ini merupakan makanan yang sihat dimakan.

2 Sahabat yang yang kental melaksanakan TOSEIDalam melaksanakan proses memasak Tosei ini , ketekunan dan kesungguhan juga kesabaran perlu ada pada diri anda. Maklum sahaja , bukan resepi masakan kita, mahupun mak-mak kita, maka ianya  amat sukar untuk dilaksanakan khususnya semasa memasak Tosei ini diatas kuali.

Sikap Ketekunan  yang harus dicontohi
Sikap Kesabaran Yang perlu ada..Tidak menjadi, usaha lagi, usaha, dan terus berusaha...pasti akan BERJAYA!


Dan nilailah degan sebenar-sebenar penilaian...
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca.
Jumpa lagi minggu Hadapan!

3Rasa Menjadi 1

No comments:

Post a Comment