Monday, October 22, 2012

BATER

Selamat Sejahtera semua..:)
Untuk entry  kali ini, kami berminat untuk berkongsi ilmu tentang Bater. (Alahai.... form 1 dah belajar la..(^_^)..AMBOI...jangan begitu..ilmu itu perlu selalu diingat,,diulang..namapun manusia seringkali terlupa dan terlupa..juga terlupa...

baiklah, untuk anda semua...

APAKAH  MAKSUD BATER?
Bater merupakan campuran tepung dan cecair seperti air, susu ataupun santan.(ooo..)

PERKATAAN BATER INI DARI NEGARA MANA YA?
Perkataan bater ini  berasal daripada negara Perancis iaitu Battre  yang bermaksud pukul.(Boleh belajar sekali bahasa Perancis ni)

APAKAH TUJUAN MENCAMPURKAN TELUR DAN LEMAK LAIN KEDALAM BATER ?
Tujuannya adalah untuk menambahkan rasa dan khasiat pada kuih itu nanti.(Patutla kuih saya sedap..)

Bater ini terdiri daripada dua jenis bater :
  • Bater Cair
  • Bater Pekat

CONTOH KUIH DARI BATER CAIR :


Roti Jala

Kuih Ketayap
  • Kuih Ketayap
  • Kuih Cara
  • Roti Jala                     

CONTOH KUIH DARI BATER PEKAT :

  • Kuih Rengas
  • Cucur Udang
  •  Lempeng Kelapa
Apakah ciri-ciri bater yang baik?
  • Nipis
  • Ringan 
  • Licin dan rata

 # Mengapakah Tepung perlu diayak ??? #
  • Tepung perlu diayak untuk memasukkan udara kedalam tepung  bagi memudahkan batter mengembang semasa proses pembancuhan berlaku.
TIPS UNTUK MENGELAKKAN Cekodok kita menjadi liat *****
  • Jangan bancuh terlalu laju( over sangat kacau tu..)
  • Bagi batter rehat setelah dibancuh( jangan terus masak)

ok ...sekian Terima kasih!

No comments:

Post a Comment