Monday, October 8, 2012

"Burger MALAYSIA"

1??? MALAYSIA!
Burger ??? MALAYSIA!
Burger???Doremon..ang.ang..ang...
Salam 1 Malaysia semua...entry kali ini saya ingin berkongsi bersama anda semua tentang resepi Burger.Ada yang gelarkan burger Malaysia, dan ada yang gelarkan burger Doremon .
Kenapa doremon??Sebab burger ini berbentuk bulat  ala-ala perut doremon..(Comelnya....:)dan burger Malaysia pula...Kenapa Malaysia?mmm..mungkin disebabkan burger ini dimakan bersama sambal tumis.Sambal tumis pedas..Orang putih tidak makan pedas.Oleh sebab itulah pelbagai nama diberikan pada kuih ini. Yang penting kita tahu bagaimana rasanya. Almaklum sahajalah, Negara kitakan berbilang kaum, agama  bahasa dan segalanya berbilang. Makanya pelbagai versi dalam setiap hidangan itu.Asalkan halal, kita bolehlah makan, dan makan dan terus makan sehingga bulat seperti Doremon...hahaha..(Teringat waktu kecil dahulu, bila drama kartun ini keluar, berpusu-pusu pulang ke rumah..walhal tengah main buaian tu di padang..nak tengok doremon punya pasal..sanggup ketepikan padang permainan yang dicintai..hahaha..sambil membawa basikal ,,nyanyi dengan kawan-kawan.."ang..ang..ang..do.Ra..E..MON.....huh..kenangan kan..:( hah,..tiba-tiba sedih.
Dah-dah jangan sedih...Marilah kita memasak..eh eh  masak apa lah malam-malam ni.Ok resepi ini sesuai untuk sarapan pagi. Maknanya esok pagi buat sarapan ya?...tidakpun waktu petang boleh la cuba.Cubalah kalau ingin cuba!
Ini doh yang telah siap diuli.Gebukan ??? oh, terima kasih (perasan) hehehe
 
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT DOH.
(saya menggunakan doh donat. Jika anda tidak mahu makan bersama sambal , bolehlah anda salutkan dengan gula.ha!da jadi donut! mmm sdap juga!
  1. 330 gram tepung gandum
  2. 1 1/2 sudu besar Mayonis
  3. 1sudu besar susus tepung 
  4. 1 biji telur
  5. 140 ml air suam
  6. 1 1/2 sudu besar marjerin
  7. 3 sudu besar gula
  8. 4 gram yis ( 1 1/2sudu kecil)
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT DOH
Doh yang dibahagikan secara comel-comel :)
  1. Masukkan semua bahan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. 
  2. Perap doh dan tutup bekas adunan dengan kain lembap ataupun plastik wrap dan biar sehingga doh naik 2 kali ganda . Selepas itu , tumbuk-tumbuk doh bagi mengeluarkan angin.(Bagi mereka yang ingin lepas geram , sesuai sangat untuk membuat doh ini!boleh tumbuk-tumbuk.Dush!dush!
  3. Bahagikan doh pada bebola kecil dan bagi dia rest seketika. (Sian..doh pun nak rehat kawan-kawan :)
  4. Setelah itu , leperkan sedikit.Takut-takut tidak muat untuk masukkan timun nanti. Kemudian , gorenglah! 
Ambil mood tradisional : Guna lesung batu. Untuk sambal tumis, tumbuklah bawang besar, bawang putih sehingga lumat..(jika malas, gunalah pengisar )hehehe


Tumis bahan-bahan sehingga naik baunya, masukkanlah cili boh, kemudian asam jawa, rasa kan gula, garam, dan sedikit belacan.

ok, da siap! mmm...laparnya...:)





  Setelah siap menggoreng doh tadi, bolehlah anda memotong dibahagian tengah kuih itu untuk diletak sambal dan timun. (Potong  jangan sampai terputus ya! ) 
Dan akhir sekali.........................................JOM MAKAN DULU!!!
p/s: Sayur-sayuran itu tiada kaitan dengan resepi ini. Ianya hanya untuk mempromosikan sayur-sayuran itu sahaja! Ayuh , makanlah sayur..hehehe(tiada kaitan , ok)
ERKKK...kenyang nya,,Terima kasih YA ALLAH  diatas rezeki yang KAU berikan..
 Ok, selamat mencuba, dan terus mencuba.
Jumpa Lagi!!!
3Rasa Menjadi 1..... 
 

No comments:

Post a Comment