Wednesday, October 3, 2012

Sambal Tempoyak Ikan Bilis Perak


Assalammualaikum dan salam sejahtera semua...


Hari ini saya ingin berkongsi sedikit tentang  resepi lauk yang sesuai untuk dimakan sewaktu makan tengahari. Sebelum tu, anda semua dah makan ke belum?hehehe.. Sekiranya belum, segerakanlah makan tengahari tu, takut-takut nanti terkena gastrik pula kerana lewat makan. Makan ya, kita dah nak masuk minum petang pula ni...huhu..
 Ok, bercakap tentang resepi lauk hari ini adalak datangnya dari "Raja Buah"...Siapakah raja buah??ha..pandai.. Durianlah  raja segala buah di Malaysia ini. Durian  merupakan buah yang berduri..Sukarnya bagi mereka yang tidak tahu membukanya hingga terluka di tangan. Tapi dek kesedapannya, semua orang pun sanggup untuk menikmati buah durian ini.Durian boleh dimakan begitu sahaja.Ianya sungguh enak.:) Selain itu durian juga boleh dibuat jem, tempoyak dan lempuk.

Untuk resepi kali ini , kita menggunakan tempoyak. Bagaimana untuk membuat tempoyak?..Mudah sahaja. Ambil durian yang tidak mahu dimakan(selalunya musim durian, bila dah terlalu banyak buahnya sampai tidak larat untuk makan, masa inilah durian bakal menjadi tempoyak), masukkan durian kedalam balang kaca(balang lain pun boleh ..hehehe), masukkan pula sedikit garam. Kemudian, peramlah durian itu sehingga menjadi tempoyak. Berbulan-bulan boleh simpan tau.

Selalunya kita buat sambal tempoyak tidak perlulah lah masakkan? Kali ini kita perlu masak ya.
Untuk pengetahuan anda , orang Nogori Sembilan  juga ada resepi sambal tempoyak ini.

Sekarangni, ayuhlah kita menunjukkan bakat masaka kita.Jom!!!

Bahan-bahan yang di perlukan adalah :
  • 1 cawan ikan bilis
  • 4 sudu besar tempoyak
  • 1 ulas bawang merah (di tumbuk kasar )
  • 3 biji cili merah + cili kampung(di tumbuk atau dikisar kasar)
  • sebatang serai (dititik)
  • Garam
  • Gula
Cara-cara memasakanya :
  • Masukkan sedikit minyak, tumis cili-cili yang dikisar, bawang merah, serai sehingga masak.
  • Kemudia masukkan ika bilis , daun kunyit, dan masak seketika.
  • Akhir sekali masukkan tempoyak , garam dan gula dan kacau sehingga sebati.
  • Hidangkan , dan makan dengan nasi yang panas-panas.  mmm Sedapnya :))))
Nah, inilah hasilnya......

*Bagi adik-adik yang tinggal diasrama boleh mencuba masakan ini dan dibawa ke asrama. Bolah la juga tambah-tambah lauk. Maklumlah , tinggal diasrama kadangkala lauk yang diberikan sama sahaja , bila ada lauk yang berbeza, berseleralah sikit untuk kita menikmati hidangan kan?....

ok, sampai disi sahaja. SELAMAT MENCUBA !!! ;)

 


No comments:

Post a Comment