Pertama, kita boleh menggunakan 2 cara untuk mencari resepi. Carian pertama melalui buku resepi warisan nenek moyang kita. Kedua, kita gunalah teknologi yang sediada masa kini.Seperti saya ni :-
Buku resepi Opah & Tab :) Gabungan lama dan baru ya! |
Kemudian, kita telah dapat resepi dan tampallah di dinding dapur ke, peti ais ke..agar mudah untuk kita melihat resepi itu nanti. Ini ada sedikit resepi buah Melaka...Cubalah kalau nak cuba!:)
Resepi Onde-onde
Bahan-bahan
- 300ml air+1/2 st pewarna hijau dan perasa pandan..
- 250g tepung pulut
- 125g tepung gandum
- gula merah secukupnya(untuk inti)
- Kelapa parut seckupnya(putih sahaja)+sedikit garam
Cara-cara
- Masak air di periuk(lebih dari setengah periuk)ketepikan. masukkan air+ pewarna+perasa pandan dan dalam bekas
- Masakkan tepung pulut(gaul sebati)
- Masukkan tepug gandum,gaul sebentar menggunakan sudu bila tepung sudah dicampur,uli mengunakan tangan hingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh dan bulat kan,kemudian lubang kan di tengah-tengah untuk inti
- Tutup kuih kemas-kemas dan bulatkan.Bila air di periuk telah mendidih,masukkan doh yang telah digentel tadi ke dalam periuk dan gaul sekali supaya kuih tidak melekat di periuk.Ulang buat sampai habis
- Sementara menunggu kuih masak, sediakan kelapa parut yang di campur dengan sedikit garam.
- Bila kuih telah terapung,boleh lah di angkat dan gaulkan bersama kelapa.
Soalannya, apakah prinsip memasak yang digunakan untu membuat kuih Onde-onde ini??Sapa boleh jawab , angkat tangan tinggi-tinggi...sapa?sapa? apa jawapannya....__________ " Haba Lembap!!"..
***Bagus, tepat sekali jawapan anda.Tepukkan untuk diri sendiri ok.:)
Setelah kuih telah siap dimasak.....lalu...ayuhlah kita menghidangkannya.
Dan inilah hasilnya..........................................
mmmm...Sedapnya..warna warni lagi...okey, bolehlah anda menyediakan Teh o' sekali ya.Sedap makan dipetang hari ni....
ok selamat mencuba semua!!!
3Rasa Menjadi 1...
1?
1?
111111111 Malaysia!!
No comments:
Post a Comment