Friday, November 30, 2012

Cara Cina

Assalammualaikum dan salam 1 Malaysia..

Ni Hao Ma? Wo hen Hao. Ni Jiao Shenme Mingzi? Wo Jiao Fatihah Anis. Ni Yao Chi ma?

Bahasa Mandarin....Seronok mempelajarinya. Tidak fasih pun tapi cukuplah sekadar untuk bercakap secara asas. Memandangkan kita tinggal di Malaysia, perlu untuk kita mempelajari bahasa kaum-kaum lain bagi merapatkan hubungan sesama kita. Lebih-lebih lagi apabila saya bergelar guru nanti  kerana  akan mengajar pelajar bukan sahaja bangsa Melayu tetapi bangsa Cina dan juga India. Maka, p&p tentunya akan menjadi lebih seronok dan ceria.

Seperti biasa, entri saya kebanyakannya berkaitan dengan info-info. Kali ini, ingin saya kongsikan kepada anda semua  mengenai tips apabila berada di meja makan Cina dan tatasajian cara Cina. Kalau kaum Cina, tentunya kita akan kaitkan dengan penyepit mereka. Hidangan cina sebenarnya tidaklah serumit seperti cara barat. Pastikan anda menyediakan sudu dan garfu kerana tidak semua orang pandai menggunakan sepit.(termasuklah diri saya...).Hidangan cina seelok-eloknya menggunakan meja bulat dan mempunyai bulatan pemusing (lazy susan).

TIPS DI MEJA MAKAN:

1) Apabila menyedok sup, gunakan senduk sup yang disediakan. Jangan menggunakan sudu sup anda sendiri. Sudu sup dengan perlahan, bertertib dan tidak gelojoh.

2) Gunakan camca/sudu penghidang yang disediakan bagi setiap hidangan/makanan. Jangan sekali-kali menggunakan kayu penyepit atau garfu sendiri.

3) Lazimnya hidangan Cina diiringi dengan pelbagai sos. Pastikan anda mengambil sos ke dalam pinggan anda. Jangan sekali-kali mencelup makanan di bekas hidangan.

4) Tulang ayam/tulang ikan diletakkan di atas tepi pinggan anda atau di piring yang disediakan. Jangan sekali-kali meletakkannya di atas meja.

5) Jangan berebut-rebut. Tunggu giliran apabila memusing bulatan pemusing.

6) Jika tempat penyepit disediakan, pastikan anda meletakkannya semula apabila habis hidangan.

TATASAJIAN CINA:


Sampai di sini sahaja perkongsian saya dengan anda. .Jumpa lagi di entri yang lain. Zai jiannnnnn(bye)(Sumber Rujukan: Buku Keraian, Perancangan, Penyediaan dan Resepi)
(Sumber Gambar: Google.Com)By Fatihah ANis


1 comment:

  1. hahaha,ni hao ke ai, by the way thanks for sharing

    ReplyDelete