Sunday, November 25, 2012

Tapai

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Pernahkah anda makan tapai sebelum ini? mungkin ya mungkin tidak. Saya? Saya selalu juga makan tapai memandangkan keluarga ayah adalah orang jawa, Selangor. Suatu ketika dahulu, nenek saya rajin membuatnya tetapi sekarang tidak lagi memandangkan beliau sudah tua. Tapai.. Apa yang menariknya tentang tapai adalah dari segi rasanya. Rasanya macam ada masam  macam ada manis..kalau nak lebih mengetahui. Cubalah rasa , jadikan ia sebagai satu pengalaman. Selain itu, tapai juga boleh digoreng dan diberi nama tapai goreng. Di sini, ingin saya kongsikan sedikit tentang tapai untuk tatapan anda semua. 


Sejak zaman-berzaman, rumpun Melayu mempunyai banyak makanan tradisi yang menjadi identiti kaum Melayu Nusantara. Salah satunya adalah tapai.

Sejarah tapai
Sejarah asal-usul tapai tidaklah diketahui secara tepat. Ada pendapat mengatakan bahawa tapai berasal dari makanan kaum Jawa. Di Jawa, tapai dikenali sebagai tapai singkong atau tape telo. Tapai bukan sahaja popular di Indonesia dan di Malaysia, malah di beberapa negeri Asia yang lain. Tapai dikenali  sebagai basi binubran di Filipina, Chao di Kemboja dan chao-mak di Thailand. Apapun tapai diiktiraf sebagai salah satu makanan unik kaum Melayu. Tapai amat sesuai dijadikan makanan pencuci mulut.

Jenis tapai
Terdapat dua jenis tapai pada umumnya, iaitu Tapai Ubi dan Tapai Pulut. Tapai Pulut lebih popular jika dibandingkan dengan Tapai Ubi.

Penyediaan tapai
Penyediaan tapai tidaklah rumit. Tapai dibuat dari pulut atau ubi dan sedikit ragi. Nisbah bahan ialah 1/2 biji ragi yang telah ditumbuk halus dengan 1 kg beras pulut. Sukat beras pulut sama banyak dengan air dengan menggunakan sukatan yang sama (cawan).
Tanak pulut sehingga masak. Setelah masak, biarkan pulut sejuk sebelum menggaulkan dengan ragi sehingga rata dan sebati.
Tapai yang telah siap dibungkus (daun getah atau daun pisang) akan dimasukkan ke dalam bekas besar dan ditutup. Pada kebiasaannya tapai diproses dan diperam selama dua atau tiga hari. Selepas tempoh tersebut tapai akan masak dan barulah boleh dimakan. Tapai yang telah masak akan mengeluarkan air yang sangat manis.



p/s: Saya tidak pasti sama ada anak muda zaman sekarang pandai makan tapai atau tidak..Sekiranya tidak, sayang sekali. .....kepada anda, cubalah walaupun sekali.

sekian, jumpa di lain entri. Terima kasih..


(Sumber Rujukan : Resam.melayu.com)
(Sumber carian gambar: Goggle Search)


By Fatihah Anis

1 comment:

  1. boleh saya dapatkan no telefon akak...
    sebab saya ada jalankan kajian tentang tapai...

    ReplyDelete