Thursday, November 22, 2012

Cerita Kuih TempatanAssalammualaikum dan selamat sejahtera...
Diharapkan pembaca blog berada dalam keadaan yang sihat walafiat. Kali ni saya nak tulis entri mengenai kuih muih yang berada di dalam Malaysia. Rupe-rupanya banyak kuih yang masih tidak diketahui oleh kita. Terlalu banyak dan kebanyakannya kita tak pernah lihat apatah lagi pernah makan.

Bila difikirkan kembali kelas teori baru-baru ini, rasa nak tergelak pun ada. Bukan sebab apa tapi disebabkan ada beberapa nama kuih yang sangat pelik.sebagai contoh ialah Kuih Encik Abas Demam dan General Mahbob.(eheheheh, ada juga nama kuih macam ni yer). Ada beberapa kuih yang dilihat sama bentuknya di negeri-negeri tertentu tetapi cuma namanya sahaja yang berbeza. Boleh dikatakan sebagai transformasi kuih walaupun berabad zaman yang dulu. Saya tidak sempat untuk menyalin kesemua  kuih-muih yang dibentangkan oleh kawan-kawan tapi adalar sedikit yang boleh dikongsi bersama. Pada rakan-rakan..saya ambil sedikit maklumat anda yer.terima kasih....Contoh kuih-muih:
Terengganu-Kuih Jala Emas, Encik Abas Demam..(mungkin en abas tengah demam masa buat kuih ini)
Kedah-Tepung Torak, Gedung Cok, Bunga Pudak, Lepat Liat...
Perlis-Kuih Qasidah, Kuih Emping Padi Manis ...
N.Sembilan-Kuih Sepang Goreng, Kue Sapik, Apam Johol, Gelemai...
Pahang-Kue Papena, Kuih Badak Berendam...
Selangor-Punten, Gandos, Tapai Goreng.....

Pernah dengar atau makan tak kuih ni. saya rasa macam tak pernah dengar dan tak pernah makan.  Mungkin lain kali saya boleh cuba untuk membuatnya.
Nantikan entri yang lain utk lihat kuih apa yang ada di negeri lain pula..jumpa lagi...(Sumber rujukan: Kawan-kawan )
(Sumber Gambar: Mr Google)


by Fatihah ANis

No comments:

Post a Comment