Saturday, November 24, 2012

Resepi Tauhu Sumbat



Assalammualaikum semua,

Hari ini kite belajar cara-cara menyediakan tauhu sumbat yang mudah dan cepat.Kalau nak tahu, tauhu sumbat ini perlu dimakan bersama dengan kuah kacang yang sedikit pedas. Selalunya tauhu sumbat ini sering dihidangkan pada waktu minum petang. hmm..memang menarik lebih-lebih lagi kalau minum bersama kelaurga dan rakan-rakan.  Untuk menambahkan kasih sayang bersama keluarga dan rakan-rakan anda, Apa tunggu lagi.Jum salin resepi dan masak ler.......


RESEPI TAUHU SUMBAT 


BAHAN-BAHAN UNTUK MENYEDIAKAN TAUHU SUMBAT

                                                                                     
Tauhu
KUANTITI
3 keping
Timun
            50 g
Lobak Merah
             45 g
Taugeh/ Sengkuang
                25 g

BAHAN- BAHAN UNTUK  KUAH KACANG
        


           KUANTITI

Kacang Tanah
          200 g
Cili Kering                                                                            
          15 g
Belacan
          25  g
Bawang Putih
          5 g
Santan
          25 g
Air Asam Jawa
          30 g
Air biasa
          125 ml
Garam
          5 gm
Gula
          10 gm
Minyak Masak
          30  g

Cara menyediakan tauhu:

1)Basuh tauhu dengan sakali air. Toskan tauhu sementara. Lap dengan menggunakan tuala dapur yang bersih.
2)Panaskan minyak 2 minit dan goreng hingga kekuningan.
3)Potong tahu secara bentuk tiga segi.
4)Hiris lobak, taugeh dan timun. Gaulkan bahan-bahan tersebut. Sumbatkan sayuran ini ke dalam tauhu.
5)Sedia untuk dihidangkan.



Cara menyediakan kuah kacang:



 1)Goreng kacang tanpa minyak.
 2) Buang kulit kacang .
 3)Tumbuk bawang merah, bawang putih, dan tumis bahan. Masukkan cili kering yang telah dikisar  dan tambahkan belacan.
    4)Masukkan kacang dan air asam jawa. Kacau kuah dan masukkan pula santan serta perasakan dengan garam dan gula .
     5)Masak sehingga kuah terbit minyak dari santan.
     6) Kacau selalu, dan tutup setelah melihat kuat telah masak.

Mudah dan cepat. Selamat mencuba!!!


Sekian..wassalam....


By Fatihah Anis




No comments:

Post a Comment