Tuesday, November 27, 2012

Kenali Tauhu

Assalammualaikum kepada semua pembaca blog yang berada di Malaysia atau yang berada di luar negara. Entri kali ini saya ingin kongsikan bersama anda tentang tauhu. Semasa kelas amali yang lalu, ramai antara kami yang terkeliru dengan tauhu. (oh tidak...tauhu pun boleh terkeliru). Tauhu yang menjadi kekeliruan kami adalah tauhu bergoreng yang diberi nama taufu pok. Macam manala rupenya?besar ke kecik..lembut ke keras. Untuk itu,  sedikit penyelidikan tentang tauhu dibuat walaupun hampir setiap hari makan tauhu.

Sempat saya meminjam sebuah buku masakan tentang tauhu dengan tajuknya "SEMUANYA TAUHU!!" Semuanya berkisar tentang tauhu. hmm..agak menarik dan boleh dikongsikan dengan rakan-rakan dan pembaca blog. Oleh itu, mari kita kenali dengan lebih dekat lagi apa itu tauhu.

Tauhu boleh didapati dalam pelbagai saiz dan berat bergantung kepada kandungan airnya. Berat dan saiz tauhu berbeza. Perbezaan sebanyak 50-60 gram bagi setiap keping tauhu tidak akan menjejaskan hasil masakan. 

Tauhu lembik(Taufu)

Suey Taufu atau tauhu lembik dalam dialek kantonis mempunyai tekstur yang lembut, halus dan licin. Ia dijual di pasar biasa dan dipotong segiempat daripada sekeping yang besar yang diletakkan di atas papan. Tauhu lembik sesuai sekali dilecek dan dikukus atau dimasak sup. Jika direndam dengan air sejuk bercampur secubit garam, tauhu lembik boleh disimpan dengan baik di dalam peti sejuk selama tiga hari.

Ada banyak jenis tauhu. Tauhu separuh lembik atau lam fuu cukup kental untuk dipotong dadu, boleh dihancurkan, dikukus dan digoreng. Tauhu separuh lembik yang dibuat tangan berbentuk bulat dan dijual sekeping-sekeping berbungkus dengan kain muslin. Anda boleh mencari tauhu separuh lembik yang dibuat dengan tangan dan dengan mesin di pasar biasa. Tauhu ini direndam dengan air untuk mengekalkan bentuknya. 

Sejenis lagi tauhu yang lembik dan bertekstur bak sutera dikenali sebagai tauhu lembut sutera (koh kap ling wat taufu). Ia dijual di dalam kotak plastik panjang atau dibungkus ketat dengan gelung plastik. Tauhu gelung ini dijual dalam jenis biasa dan jenis yang dicampur telur bewarna kuning. Ia boleh tahan berminggu-minggu jika disimpan di dalam peti sejuk. Tauhu lembut sutera boleh dikukus, dimasak dan distimbot. Ia memang sedap dimakan jika dipotong tebal-tebal, dicelup ke dalam telur yang dipukul dan tepung, dan digoreng terendam.

Chow lam taufu, iaitu tauhu separuh lembik bergoreng juga ada dijual. Tauhu ini mempunyai lapisan luar perang dan boleh dikukus. Sebelum dimasak, celur dengan air mendidih untuk menghilangkan minyaknya.


TAUHU KERAS(TAU KORN)

Tauhu keras(tau korn) berbentuk segiempat ,boleh dimasak tanpa dipotong., didadu atau dihiris untuk digoreng terendam, dibreas atau digoreng kacau.

Tauhu keras boleh dimampatkan dengan pemberat untuk  mengeluarkan airnya sehingga ia padat. Tauhu jenis ini lebih nipis dan berbentuk segiempat. Ada yang putih dan kuning(ng heong taufu kan) yang diperasakan dengan rempah five spice serbuk. Teksturnya yang licin dan lembut berisi sesuai dihiris, didadu atau digoreng dengan daging, makanan laut dan sayur-sayuran atau ditambah sahaja pada kari.


TAUHU BERGORENG
Chow Taufu, ialah taufu bergoreng dalam bentuk panjang atau segiempat. Lembut dan mudah dikunyah. Tauhu ini boleh digoreng, dibreas atau dimasak kari. Baik apabila disimpan di dalam peti sejuk dan boleh disimpan di bahagian dinginbeku dengan lebih lama lagi.

Taufu Pok ialah tauhu kering bergoreng yang bergelembung bulat atau segiempat. Bahagian luarnya bewarna perang keemasan dengan bahagian dalam yang lembut putih seperti sarang lebah. Sama ada ia disumbat dengan isi ikan atau daging, ataupun biasa sahaja, teksturnya yang mudah dikunyah memberikannya perisa yang amat ketara. Sedap sekali apabila ditambah ke dalam sup dan hidangan berbreas.






Itu sahaja untuk entri kali ini. Saya berharap anda dapat TAHU pelbagai jenis TAUHU hari ini …Jumpa lagi..Selamat Membaca…



(Sumber Rujukan: Semuanya Tauhu!! –Betty Saw)

By Fatihah Anis

No comments:

Post a Comment