Friday, November 30, 2012

LIM PEI YIP


Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Apa khabar semua? Harap anda semua berada dalam keadaan yang sihat dan ceria. Kalau entri lepas, saya ada berkongsi dengan anda mengenai bahan-bahan yang digunakan dalam Bahasa Inggeris. Kali ini saya berkongsi dengan anda pula daun-daun hijau dalam Bahasa Cina. Lim Pei Yip? Tentu anda terkejut melihat tajuknya. Untuk pengetahuan pembaca blog, Lim pei Yip merupakan sebutan dalam Bahasa Cina yang membawa maksud daun pandan.  Kalau serai pula disebut Heong Mow. Ada banyak lagi yang boleh saya kongsikan dengan anda nama-nama daun hijau dalam Bahasa Cina.

Memandangkan entri kali ini kita bercakap mengenai daun-daun hijau dalam Bahasa Cina. Bolehlar kalau pergi ke pasar  dan cuba minta daun tersebut dalam bahasa cina. Itupun kalau anda membeli dari kedai Cina lar. Tak perlu rasanya kalau nak tunggu ke Negara China kan. Dari segi sebutannya…perlu anda belajar daripada  orang Cina. Takut salah sebut, lain pulak bunyinya. Nanti lain pula maksudnya. Berani mencuba ..tak salah rasanya. Apa tunggu lagi.. Mari kita berkenal-kenalan dengan daun-daun ini.

Daun Pandan (LIM PEI YIP)
Anggato keluarga pandanus, daun yang kurus panjang ini yang mempunyai alur yang dalam di tengahnya digunakan untuk memberi rasa kepada banyak masakan Asia Tenggara. Daun ini boleh ditambah apabila memasak nasi atau pencuci mulut untuk menambah keharuman. Daun pandan ini ditumbuk dan ditapis untuk mendapatkan warna dan perisanya. Selain itu, daun ini juga digunakan untuk membungkus makanan sebelum digoreng atau dipanggang, atau dibentuk menjadi bekas bagi pencuci mulut. 

Daun Pandan

Petola (SEE KUA)
Sejenis labu hijau tua sepanjang 25-30 cm berliku-liku keras, isinya lembut dan bewarna putih

Petola

Peria (FU GUA)
Sejenis labu bewarna hijau muda yang berkedut permukaannya. Sayur ini berasa pahit dan banyak digunakan dalam masakan Asia Tenggara, dalam sup, salad dan hidangan goreng kacau. Buah ini bagus untuk kesihatan buah pinggang.
PeriaSerai (HEONG MOW)
Serai ialah rumput panjang yang digunakan untuk memperisakan makanan.  Gunakan 10-12 cm pangkal batangnya. Bila dihiris dan dikeringkan, ia dapat bertahan dalam jangka masa yang sangat lama.

Serai

Daun Keledek (FARN SU MEW)
Daun dan pucuk keledek ini adalah sumber baik bagi vitamin A dan citamin c. Kupas kulitnya yang keras sebelum dimasak. Daunnya boleh rebus atau digoreng kacau.

Daun Keledek

Lobak (LOPAK)
Anggota kumpulan sawi, akar panjang bewarna putih ini berukuran 20-45cm panjang. Pilih lobak yang pejal apabila ditekan. Isinya harus rangup dan berjus.
Lobak Putih


Daun Limau Purut (FATT FOONG KUM YIP )
Daun-daun ini sering ditumbuk dengan sambal belacan untuk memberi  perisa lemon. Daun-daun ini boleh disiat-siat atau dimasukkan keseluruhannya dalam masakan. Daun limau purut boleh bertahan jika disimpan dalam beg plastik dan dibekukan. Ia mengekalkan rasa apabila dinyahdinginkan. Buahnya pula digemari kerana kulitnya.
Daun Limau Purut


Daun Ketumbar (YIM SAI)
Daun muda tumbuhan ketumbar ini digunakan dalam cara yang sama seperti daun pasli . Ia juga dikenali sebagai daun pasli cina dan sering digunakan untuk memperisakan sup dan sebagi hiasan.
Daun Ketumbar


Diharapkan semua pembaca blog dapat mengenali daun-daun hijau ini disamping dapat mempelajari sesuatu yang baru dalam Bahasa Cina. Sekian terima kasih.
 
P/S: Masih lagi dalam mood masakan Cina memandangkan baru sahaja habis membuat amali masakan cina. Nantikan mood masakan India pada minggu hadapan.1 MALAYSIA.

(Sumber Rujukan: Buku Sajian Masakan Malaysia-Lee Sook Ching)
(Sumber Gambar: Google.Com)


By Fatihah ANis

No comments:

Post a Comment